Elkezdődött…

Új izgalmak várnak a toldi önkéntes csapatra. Bár nem csinálunk teljesen mást, mint az elmúlt másfél évben, mégis sok minden változik, különösen az elvárások. Itt fontos kiemelnünk a Főállású Angyal Programot, de már a pályázatra való jelentkezést is az indukálta, hogy szeretnénk szintet lépni, több eredményt látni, hasznosabbnak érezni a munkánkat. És hát magunknak nehéz megfelelni.

002Az első hetet a keretek kiépítésére, a munkamenet kidolgozására, a projekt láthatóvá tételére szántuk. Ennek része többek között a blog beindítása is, de kezdetként a legfontosabbnak azt tartottuk, hogy helyi szinten is megmutassuk a terveinket. Ezért az Igazgyöngy Alapítvány helyi segítőinek hathatós közreműködésével – amiért ezúton is hatalmas köszönet! – egy szülői tájékoztatót tartottunk. Nagy örömünkre sokan eljöttek, így sok érintett családdal megoszthattuk az ötleteinket – hangsúlyozva, hogy az egész csak akkor működhet jól, csak akkor van értelme, ha ők ezeket és a jelenlétünket lehetőségként élik meg, és kérik a segítségünket. Mert nem szeretnénk kötelezővé tenni a foglalkozásokat, nem akarjuk ráerőltetni a korrepetálásokat, a tanulást senkire. A fogadtatás remek volt, már ott helyben is többen kértek, kérdeztek, hozzászóltak. Aztán ahogy az lenni szokott, hamar híre ment a dolognak, és jöttek hozzánk a gyerekek is, kérdezgették, hogy tényleg mi fogunk-e tanítani, mert akkor matekozzunk, akkor tanuljunk már ezt, tanuljunk már azt. Jó érzés volt, még akkor is, ha helyén kell kezelni a kezdeti lelkesedést – meglátjuk, hányan lesznek az első foglalkozásokon, hányan ülnek le a gép elé, milyen gyakran jönnek tanulni. Az ígéretes kezdet után azt reméljük, hogy rendszeressé tudjuk majd tenni a szülőkkel való megbeszéléseket, és egy hónap múlva legalább ennyien eljönnek, akik közül sokaknak számolhatunk be biztató eredményekről.004

A szülőinek az is pozitív hozadéka volt, hogy megismerhettük az általános iskola igazgatóját. Mert kijött hozzánk, és ő is meghallgatta a terveinket, válaszolt a kérdéseinkre, hosszan beszélgetett velünk.  Azóta már az iskolában is jártunk, ahol folytattuk a megkezdett párbeszédet. Persze a tanév csak most indult, sok az újdonság, sok a dolog, még keveset látni biztosan, de borzasztóan örülünk, hogy a másik fél részéről is megvan a nyitottság, a fogékonyság, és nem akadunk el már az út legelején. Mert az iskola nélkül nem megy. Hiszen többek között éppen azt szeretnénk, ha ott lenne több sikerélménye a gyerekeknek, ha ott éreznék jobban, magabiztosabban magukat.

Szintén a munka előkészítéséhez volt szükség a művelődési házban a helyiek rendelkezésre álló számítógépek állapotának felmérésére. Tudnunk kell, hogy mit lehet, és mit nem lehet tervezni az online tanulás terén. Az biztos, hogy az alapok adottak, de azt is látjuk, hogy kell a karbantartás és egy kis fejlesztés is, ha komolyan akarjuk csinálni. A lényeg, hogy el tudjuk kezdeni a számítógépes tanuláshoz szükséges felület kidolgozását.

Egy másik fontos és régóta tervezett dologba is belevágtunk. Különféle felajánlásoknak és adományoknak köszönhetően nagy mennyiségű könyv halmozódott fel, de eddig nem volt kapacitás arra, hogy ezeket katalogizálják. A héten jól haladtunk a könyvek összeírásával, ami még akkor is jó érzés, ha tudjuk, hogy nem ez a munka legnehezebb része. A következő lépés majd a rendszerezés lesz, utána pedig egy jól használható kis könyvtár kialakítása a művelődési házban. Sok érdekes, jól használható könyvet találtunk: játékpedagógia, játékgyűjtemények, kötelező olvasmányok, és persze sok nehezen értelmezhető dolog is a kezünkbe akadt, ilyen volt például egy magyar nyelvtankönyv kínaiul.

Összességében tehát eredményesnek érezzük az elmúlt napokat, miközben elég furcsa volt a gyerekek nélkül. Alig láttuk őket az iskola miatt, és a nyáron együtt töltött időhöz képest ez a néhány délutáni óra nagyon kevés. Most kezdjük igazán megérteni, hogy mennyire más lesz így velük foglalkozni, de nagyon reméljük, hogy a továbbiakban is számíthatunk a szülők támogatására, és persze nagyon bízunk a gyerekekben.

Eszter és Máté

Hozzászólások

hozzászólás

Címke: , , ,
Kategória: Bejegyzés