Youth2Youth

Sok-sok projektben partnerünk a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány, és szerencsére ezek a közös munkák rengeteg eredménnyel, tanulással járnak. Azt gondoljuk, hogy mindkét fél nagyon sokat építkezik belőle, így örömmel fogadtuk a Youth2Youth 2.0 két versenyzőjét. És ahogy az lenni szokott, nálunk nem igazán lehet vendégeskedni, mindenkiben az önkéntest látjuk, így őket is bevontuk a munkába. Lássuk mit szóltak hozzá.

“A Youth2Youth társadalmi innovációs verseny egyik csapatának tagjai vagyunk. A több hónapos verseny célja, a folyamat végére egy a hátrányos helyzetű fiatalok mindennapjait segítő, fenntartható kezdeményezéssel – innovációval álljunk elő. Ennek elérésében pedig a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány trénerei és különböző civil szervezetek támogatnak bennünket. Képzéseken veszünk részt, szakértőkkel konzultálunk, vitázunk egymással… És a program tartalmazza, hogy megnézhetünk közelről egy kiváló magyar gyakorlatot – hátrányos helyzetű fiatalok fejlesztésével kapcsolatban. Mi Toldot választottuk.

A pénteki 6.23-as vonattal indultunk, hogy a lehető legtöbb időt tölthessük a toldi gyerekekkel és önkéntesekkel. A vonatút nemcsak fizikailag, hanem szimbolikusan is hosszú volt: a toldi világ minden értelemben távol áll a megszokott pesti világunktól. Délelőtt az önkéntesekkel együtt mi is készültünk a délutáni foglalkozásokra, majd írószereket rendszereztünk az új épületben. A pakolás közben a Toldi Tanodával és az Igazgyöngy Alapítvánnyal kapcsolatos kérdésekkel bombáztunk mindenkit.

Gyorsan eljött a délután is, amikor néhány kisebb gyerek érkezett. A nagyobbakat pedig négy órakor vártuk a buszmegállóban, ahol több gyerek is kérte, hogy hadd jöjjön ő is. Már sötét és nagyon hideg volt, amikor hazakísértük a jókedvű gyerekeket. Mi még este folytattuk a pakolást az új épületben, majd visszamentünk a jelenleg működő házba. A napi élmények megbeszélése után még egy kis társasjátékozás is belefért.

Szombat reggel egy gyors összekészülés után indultunk, hogy házról-házra összegyűjtsük a gyerekeket. Mindeközben csöndben szemléltem a házak, udvarok és utcák minden részletét, és próbáltam elképzelni, pontosan hogyan is zajlanak az itt élők mindennapjai, és hogy milyen gondolatok járhatnak a fejükben. Úgy éreztem, hogy ez a másfél nap rengeteg élményt és tapasztalatot adott, de ahhoz, hogy igazán belelássak a toldi mindennapokba, éveket kellene Velük töltenem.

IMG_20151120_171948

Ez a másfél napos pillantás a Toldi Tanodára két dolog miatt is nagyon pozitív élmény volt nekem. Egyrészt, mert végre egy olyan kezdeményezést láthattam, ami igazán profi és hatékony, de mindemellett szeretetteljes és személyre szabott tud maradni. Másrészt, mert nem csak zavaró és zavarban lévő külső szemlélő voltam, hanem én is részt vettem a foglalkozásokban, mint a régóta járó önkéntesek.”

Dóri


“Mit is várhat valaki, aki önkéntesként érkezik a Toldi Tanodába? Először is kedves és közvetlen fogadtatást. Mind az alapítványnál, mind a tanoda munkatársai, mind a tanodába járó gyerekek megszokták és örömmel fogadják az önkéntesek érkezését. Ez a hozzáállás segít abban, hogy az ember sokat tanuljon és igazán intenzív legyen a Toldon eltöltött idő. Bár mi egy verseny keretében érkeztünk, mi sem tapasztalhattunk mást.

Pénteken a gyakorlati tennivalók mellett – pakolás, előkészülés, kávézás – rögtön fejest ugrottunk a mély vízbe, amikor megérkeztek a gyerekek, akiknek segíthettünk a tanulásban. Szívmelengető volt látni, hogy a srácok milyen örömmel érkeznek a Tanodába, a szülők milyen bizalommal engedik el őket. A gyerekek szinte azonnal nyitottsággal fogadtak, ami jelzi, hogy az állandó tanítókkal mennyire jó a viszonyuk. Én pénteken egy imádnivaló, huncut, életvidám kisfiúval gyakoroltam a hangos olvasást és szövegértést. Lenyűgöző az az élmény, hogy egy kisiskolás az egész napos tanulás után a péntek délutánját önként a házi feladatával tölti, céltudatosan és egészen fáradhatatlanul. Nem vagyok tanár, nem is vagyok tanár szakos hallgató, de egy olyan profi rendszer van a tanodában, ami ezeken a hiányokon átsegít. Minden gyereknek van egy tanulási naplója, adatlapja, ahol a mentor vezetheti, hogy hol tart, illetve, hogy milyen módszerek váltak be az adott tanulónál. Ez hatalmas segítség, illetve nagyon jó, pontos utasításokat és iránymutatásokat adtak a tapasztalt önkéntesek, akik végig biztonsági hálót biztosítanak jelenlétükkel a gyakorlatlan önkénteseknek. Amikor végeztünk az olvasással átmentünk a másik szobába, ahol a többiek is tanultak. Ekkor éppen egy kislánnyal balettoztak – egy szövegértési feladat keretében -, ami egyszerűen zseniális látvány volt, ahogy azt a fenti kép is bizonyítja.

IMG_20151121_115252

Humor, játék és tanulás. Elmondhatjuk, hogy elég szűkös térben és szerény körülmények között működik a Tanoda, de azt is ki kell emelnem, hogy eszméletlen szakértelemmel lettek az eszközök és a játékok összeválogatva. Szombaton egy kislánnyal játszottam egy fejlesztő logikai játékot, ami annyira élvezetes volt, hogy titkon drukkoltam, hogy a kislány követelje a visszavágót, hogy játszhassunk még, ennek érdekében nyilván igyekeztem szórakoztató játékpartnerként viselkedni.

Kedves Olvasó! Amennyiben egy igazi emberi és inspiráló élményre vágysz, akkor mindenképpen látogass el Toldra! Ha valahol tényleg jó önkénteskedni és valóban segítség is lehetsz egy jó ügyben, akkor ez az a hely.”

Ágota

Hozzászólások

hozzászólás

Címke: , ,
Kategória: Bejegyzés