Meglepetések

A december a meglepetésekről szól, a Toldi Tanodában is. Kipróbáltuk például, hogy milyen az, ha “csak” két önkéntes menedzseli végig a tanoda egy napját. Régen volt már ilyen és ez most azért volt kihívás, mert ebben az évben, szerencsére, nagyon sűrű az órarendünk, így már a leérkezés pillanatától folyamatosan jönnek hozzánk tanulni a gyerekek. Kora délután ketten is a nagyobbak közül, délután pedig a kisebbeké a tanoda: órarend szerint négyen, a váratlan helyzeteknek köszönhetően pedig hatan jöttek az említett napon, majd még kora este az egyik srác jött játszani is. Mivel a rendszer jól működik és az órarendet nemcsak az önkéntesek, hanem a gyerekek is betartják, természetesen minden gyerekkel minden tanulás és még az extra feladatok is (adventi kalendárium) rendben és jól sikerültek. Persze ehhez kellett még a Skype-os jelenlét is, vagyis a budapesti önkéntesek közül ketten is segítették a helyben lévőket a távolból, így velük is lehetett egy-egy gyereknek tanulni, játszani. Noha sikeresen zárult ez a kissé feszített tempójú nap, jó volt, hogy estére a csapat második fele is megérkezett, így a maradék két tanodás napnak már négyen vágtunk neki. Jó, hogy van lehetőségünk arra, hogy több önkéntes tud lejönni és a gyerekekkel foglalkozni hétről-hétre. Sokkal több tanulást, játékot, kisebb projektet tudunk így tartani, hiszen ebben az esetben a több önkéntes egyenlő a több gyerek jelenlétével és aktív működésével. Sőt, így még az extra eseteket is sokkal jobban és hatékonyabban tudjuk kezelni (pl. házi feladattal, egyéb kérésekkel betoppanó gyerekek). Meg tudunk tehát birkózni a kétszemélyes önkéntes verzióval is, ha éppen a csapat másik felének Budapesten van (egyébként szintén tanodához kapcsolódó feladata), de sokkal jobb, ha többen vagyunk. Bízunk benne, hogy ezt a rendszert, ebben a formájában tovább tudjuk majd vinni a következő tanévekre is (a jelenleg íródó pályázat sikere ezért is nagyon fontos nekünk).

IMG_20151203_171402

Ez a hét egyébként úgy általában a meglepetések hete volt. Hol nekünk, hol a gyerekeknek. Kezdjük egy gyerekeknek szóló meglepetéssel: múlt héten írtuk, hogy elkészítettük az első, közös adventi kalendáriumunkat, amit a héten már ki is raktunk a tanodában, sőt fel is avattuk. A gyerekek és önkéntesek által készített és díszített borítékokban minden napra egy-egy feladatot, játékot rejtettünk el: tanuld meg, hogy van angolul a Mikulás, oldj meg egy rejtvényt, üzenj az önkénteseknek valamit. A megoldásokért minden résztvevő egy-egy puzzle darabot kapott. Karácsonyig remélhetőleg mindenkinek kigyűlik majd egy ünnepi kép, amit aztán haza is vihetnek.

IMG_20151205_092219

Aztán egy újabb meglepetés, továbbra is elsősorban a gyerekek nagy örömére, ugyanis Toldra is megérkezett a Mikulás, így a kultúrban minden családot vendégül láttak, hogy a gyerekek jól megpakolt Mikulás csomagokkal térjenek haza. Volt sok vers, dal és nagy öröm a sok csoki meg cukorka láttán.

DSC_1606

A meglepetések sorát pedig a tanoda és az önkéntesek szempontjából a legjobbal zárjuk: az előző tanévben nagy fájdalmunk volt egy család elköltözése. Az összes gyerek járt hozzánk, minden héten megfordultak nálunk, lehetett rájuk számítani, jó volt velük dolgozni. Most mindannyiunk nagy örömére, visszaköltöztek a faluba. Mintha semmi nem változott volna az elmúlt időszakban. A legkisebbtől kezdve, rögtön kérdezték, hogy mikor jöhetnek tanulni. És habár kicsit sűrűbb a heti órarendünk, mint előző évben, de sikerült helyet találni nekik. És jöttek, lelkesek voltak, élvezték. Minden zökkenő nélkül visszailleszkedtek, ott folytatjuk, ahol abbahagytuk.

Hozzászólások

hozzászólás

Címke: ,
Kategória: Bejegyzés