Kaparós emlékek, avagy évzáró a tanodában

A tanodaév is elérkezett az utolsó héthez (na jó, nem teljesen igaz ez, de erről majd később). Már múlt héten is nagy társasozások folytak, csak szükség esetén került tanulásra a sor, de ez a hét teljesen a lezárásról, beszélgetésről, játékról szólt. Most azt is elmeséljük hogyan volt ez nálunk.

Az elmúlt három évben mindig készültünk a gyerekeknek valami kis személyes ajándékkal. Egyszer egy kis könyvecskét kaptak, amiben mindenféle képek, levelek, kész feladatlapok voltak és egy szófelhő, ami minden tanulással kapcsolatos szót, kifejezést tartalmazott. Tavaly ők maguk készíthették el ezt a kiskönyvet, kiválogatva a kedvenc feladatlapjukat, emléküket. Idén is szerettünk volna valami meglepetéssel készülni, ez lett a kaparós emlék. A kaparós sorsjegytől némiképp különbözik a dolog, a lekaparás után mindenki egy az évét jellemző képet talál, vagy egy nagyon jó emléket idénről. Van, akinek ez a hidrogénmolekula, van, akinek egy vízibusz vagy éppen egy olvasó kislány. Nagy volt az izgalom mindig, úgyhogy gyorsan túl is estünk a kaparásokon és ezután mindenki kitalálta, elmesélte, hogy ő vajon miért azt a képet kapta. 

19198340_1552718284753126_483713620_n

De itt nem ért véget a meglepetések sora. Készítettünk egy statisztikát is, ahol kicsit összefoglaltuk számokban, címszavakban az éves tanulást. Belekerült ebbe, hogy ki mennyi időt volt a tanodában, milyen témákkal és tantárgyakkal foglalkozott, milyen társasokkal játszott és mindenkinek írtunk egy személyes üzenetet, amit az idei évéből szeretnénk kiemelni, megerősíteni. Izgalmas volt megbeszélni a gyerekekkel, hogy ki melyik témára emlékezik, ki hány társassal játszott, ki mennyit volt tanulni. Az különösen érdekelte őket, hogy na, a másik mennyit volt és, hogy én voltam-e a legtöbbet és hogyan lehet, hogy ő ennyit volt. Jó kis beszélgetések alakultak ki, kaptunk rengeteg pozitív visszajelzést, reakciót. 

19206415_1552716724753282_732574216_n

Na, de ekkor még mindig nem volt vége, mert itt következett az időkapszula kibontása, amit év elején tettünk el. A legtöbben persze jól elfelejtették, hogy ilyen is volt, úgyhogy volt itt is nagy érdeklődés: ki mennyit nőtt, mennyire találta el azt, hogy hányszor jön a tanodába, mi lett a kedvenc társasa, kivel tanult a legtöbbet.

19190784_1552717661419855_1553240380_n

Az időkapszula kibontása után volt, aki inkább társasozni, számítógépezni, hintázni szeretett volna, de volt néhány gyerek, akinek volt ahhoz kedve, hogy végigbogarásszuk a portfólióját, megkeressük a kedvenc témáját, megszámoljuk a kész matekfeladatlapokat és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ. Végül kissé megrakodva mindenki hazatért. Szuper érzés volt ezután statisztikát olvasó anyukát látni az utcán vagy felénk ugrándozó gyereket, aki azt mondja, hogy na ő most szeretné megkapni ezeket a dolgokat és mégis ő hányszor volt tanulni, mert a barátja 22-szer és amúgy is mi lesz az ő kaparósában.

De nemcsak a tanulásokra, hanem az esti közös programok végére is szerettünk volna pontot tenni. Ezt egy közös képnézegetéssel kezdtük, végignéztük miket csináltunk, és hihetetlen mennyi mindenre emlékeztek a gyerekek: Halloween-i ijesztő álarcok, szülinapos naptárkészítés, filmezések, madáretető, adventi kalendárium, sütizés, farsang, kinti sportolás, fagyizás, tanodadíszítés és még sok-sok sikeres, időnként sikertelen, szeretett és kevésbé szeretett program. A felelevenítése után készítettünk egy óriási plakátot mindenki kedvenc emlékével, keze nyomával és nevével. Így sikerült :

19184233_10156184392070278_684821444_n

Ez a hét sem sikerült kevésbé sűrűre, mint az előzőek, de a gyerekek reakcióiból úgy láttuk megérte, mi rengeteg jóságot tudunk meríteni ezekből a beszélgetésekből, alkalmakból.

Azért még nincs teljesen vége az évnek, most még június végéig van két projekthét és a csapatot is építjük kicsit a következő évre, de igyekszünk ezekről is mind-mind beszámolni. Aztán pedig indul a tábor-szezon.

Hozzászólások

hozzászólás

Címke:
Kategória: Bejegyzés
0 hozzászólás “Kaparós emlékek, avagy évzáró a tanodában
1 Ping/visszakövetés számára "Kaparós emlékek, avagy évzáró a tanodában"
  1. […] előbb még röviden a keretekről. Az elmúlt héten lezártuk a tanévet, legalábbis ami az egyéni tanulásokat illeti. A nyári táborok kitörése előtt most két […]