Öröknaptár

A gyerekek egy részének sajátos viszonya van az időhöz, és az ehhez kapcsolódó nehézségek enyhítése, leküzdése érdekében időről időre tervezünk ezzel kapcsolatos foglalkozásokat, feladatokat is. Így jött a naptárkészítés ötlete is, ami annyira megtetszett, hogy nem is gondoltunk bele, mekkora feladatra vállalkozunk ezzel – az eddigi legpepecselősebb kéz,űves foglalkozásunkra, ami nemcsak sok lépésből áll, hanem viszonylag precíz kivitelezést is igényel. Szerencsére ebben a táborban sokan voltunk, sok szuper segítő jutott a gyerekek mellé, így az összes érdeklődő (a legkisebbek voltak a leginkább lelkesek) el tudta készíteni a naptárát. Ez jó apropó volt arra, hogy mindenkivel beszélgessünk kicsit hónapokról, fontos eseményekről, dátumokról.

P1190956

Sokat kutakodtunk ötletek után, ilyesmit képzeltünk el először, és ehhez hasonló tűnt megvalósíthatónak. Közben sokféle ötletet átgondoltunk még, de el kellett fogadnunk, hogy a lehetőségeink viszonylag korlátozottak: papírból nem egyszerű tartós, gyakori használatra szánt dolgokat elkészíteni, más alapanyag viszont nem állt rendelkezésünkre.

Két kockát készítettünk a következő számokkal: 0, 1, 2, 3, 4, 5 az egyiken; 0, 1, 2, 6, 7, 8 a másikon. A hónapokhoz hat lapot vágtunk, ezeknek mindkét oldalon a tetejére írtunk egy-egy hónapnevet, hogy kilátszódjon a kockák mögül, miután a tartóba állítottuk. A tartót egy behajtogatott, a két végén összeragasztott papírcsíkból állítottuk össze, ami a kockák alatt kicsit befelé lejt, és így azoknak a lehető legstabilabb helyet biztosítja.

P1200047

A kockákat színes, mintás papírokból vágtuk ki, ezek nagyon mutatósak lettek, a számok viszont nem látszottak volna jól erre felírva. Emiatt ezeket először külön korongokra írtuk, és így ragasztottuk fel őket (még mielőtt a kocka oldalait összeragasztottuk volna). A sok munkafázis ellenére ezek sorrendje – néhány praktikus kivételt leszámítva – nem igazán kötött, ez ebben az esetben megkönnyítette a dolgunkat, a gyerekeknek nem kellett egymásra várniuk. Amíg néhányan kockasablonokat rajzoltak körbe, addig mások a hónapok tábláit vágták és írták, mások pedig számokat gyártottak a kockáikra, aztán csereberéltek egymással, amíg mindenki mindent el nem készített.

naptarakSzükséges eszközök:

  • papír
  • karton
  • filc
  • olló
  • ragasztó

Hozzászólások

hozzászólás