Féllábas labda

Ezt a játékot sokan lehet játszani, de kisebb (8-10 fős) csoportban egészen biztosan izgalmasabb, hiszen ekkor mindenki gyakran sorra kerül. Mi egy gumilabdával próbáltuk ki, de használhatunk például kislabdát, babzsákot, focilabdát, sőt egyszerre többféle labdát is attól függően, hogy mi a fejlesztési célunk, na meg, hogy mi áll rendelkezésünkre.

A játék menete nagyon egyszerű. Körbeállunk, majd az egyik játékos odapasszolja valakinek a ladbát, aki ezután továbbpasszolja egy harmadiknak, és így tovább. Aki elejti a labdát, annak ezután az előre megbeszélt testhelyzetet kell felvennie. Az általunk kipróbált változat szerint az első elejtés után fél lábon, a második után térdelve, míg a harmadik után guggolva kell folytatni a játékot. Természetesen nem csak rontani lehet: ha valaki elkapja a labdát, akkor újra egy szinttel feljebb léphet (pl. ha guggolnia kellett, akkor ismét térden játszhat tovább).

P1170235

A feladatok sorát lehet alakítgatni, bővíteni, és jó hangulatot adhat, ha a játék elején közösen találjuk ki, melyek legyenek ezek. A gyerekektől származik például az az ötlet, miszerint nem csak annak kell féllábra állni (illetve letérdelni, leguggolni), akinek nem sikerült elkapni a labdát, hanem a dobónak is. Azt is szeretjük benne, hogy nem lehet kiesni: ha valaki eléri a legnehezebb testhelyzetet, akkor abban a pózban kell játszania egészen addig, amíg el nem kapja a labdát, de nem kell végleg kiállnia a körből. Ha már jól megy a játék, menet közben kedvünkre nehezíthetünk rajta: lehet például gyorsabban passzolgatni, nagyobb körbe állni, másmilyen labdával játszani, vagy több labdát játékba hozni. Fontos azt is eltalálni, hogy mikor legyen vége a játéknak. Ha sikerül még azelőtt befejezni, hogy túl unalmassá és egyhangúvá válna, akkor legközelebb is bátran elővehetjük.

Bár a féllábas labdát a kisebbeknek vittük, a nagyobb lányok is szívesen beálltak passzolgatni. Egészen friss ez a játék, csak néhányszor próbáltuk ki, ezért a következő táborokban biztosan játszunk még egy-két kört.

Hozzászólások

hozzászólás