Sorverseny

A sorversenyek ismerősek lehetnek táboros élményekből, tesi órákról és természetesen, nálunk sem maradhatott ki a sorból. A hagyományos pókjárás és fél lábon ugrálás mellett mindig megpróbálunk minél izgalmasabb feladatokat belevinni egy-egy játékba. Szinte minden táborban, ahol lehetőségünk van kinti programokat tervezni, egy délután a sorversenyről szól.

Általában két csapatra való gyerek szokott összegyűlni és a szétosztásban törekszünk arra, hogy egyrészt a két csapatkapitány válasszon csapatot, másrészt viszont, hogy viszonylag kiegyenlítettek legyenek az erőviszonyok, ezért többnyire 1-2 önkéntes is beáll. Újabban bevezettük azt az újítást, hogy mindenki kap egy számot, kivéve a csapatkapitányok, akik csak az tudják, hogy hányig számoztuk be a többieket, így vakon választják ki a csapattagokat. Azt próbáljuk elérni ezzel, hogy ne szimpátia és barátság alapján kerüljenek össze a csapatok. A legjobban azok a délutánok sikerültek, amikor a helyi nagyobb fiúk is beálltak és koordinálták a kisebbeket.

A játék levezénylése a legtöbbször nem problémamentes, néha jobban, néha kevésbé sikerülnek jól, mert sok konfliktushelyzetet teremthetnek, de a gyerekek ettől függetlenül szeretik és kérik, hogy újra játszunk. Ezek jó alkalmak arra, hogy az egész társaságot, gyerekeket és önkénteseket összerántsuk, mindenki részt vegyen benne valahogy. Sokszor látjuk, hogy mennyire segítenek és drukkolnak egymásnak a csapattagok és emiatt igazán fontos, hogy elővegyük, még ha sokszor utána úgyis éreznénk, hogy soha többet.

IMG_2072

Az alábbiakban néhány bevált feladatot lehet olvasni.

 • A csapat tagjai megfogják egymás kezét és az első csapattag szabad kezére ráteszünk egy hullahopp karikát. A karikát úgy kell végigadni a soron, hogy közben nem engedik el a csapattagok egymás kezét.
 • A csapattagok beállnak egymás mögé, az első ember egy labdát fog a kezében. Jobbra fordulva a mögötte lévőnek adja a labdát és így jut el az utolsó emberig. A leghátul állóember a sor baloldalán juttatja vissza a labdát.
 • A csapattagok egymás mögött állnak terpeszállásban.  Az első ember kezében a labda és a feje fölött, a mögötte állónak adja a labdát. A hátul álló ember pedig a lába alatt indítja vissza a labdát.
 • A gyerekek fejére egy babzsákot teszünk, és úgy kell megkerülni a bóját, ami jelzi a pálya végét, hogy közben lehetőleg ne essen le a fejükről a babzsák.
 • A babzsák helyett frizbit teszünk a gyerekek fejére és azzal együtt kell megkerülniük a bóját.
 • Az első két ember egymásnak háttal állva összekapaszkodik, úgy, hogy a hátuk közé egy labdát teszünk. Így kell a bóját megkerülni és utána átadni a labdát a következő párosnak.
 • Célba dobás egy földre helyezett vagy levegőben tartott hullahopp karikába, kislabdával vagy babzsákkal.
 • Elefántsor. A gyerekek beállnak egymás mögé és az egyik kezüket hátra nyújtják a lábuk között és megfogják a mögöttük lévő kezét, a másik kezüket pedig előrenyújtják és az előttük levőnek a hátranyújtott kezét fogják meg. Így kell a bóját megkerülni, lehetőleg szakadás nélkül.
 • A csapattagok megfogják egymás vállát és úgy kell körbefutniuk a bóját, hogy nem szakadnak el.
 • Egy labdát rugdosva kell a bóját megkerülnie minden csapattagnak.
 • Egy pohár vízzel a bója megkerülése. A cél, hogy minél kevesebb lötyögjön ki.
 • Műanyag pohárba egy kisméretű műanyag labdát teszünk. Ezzel a kézben kell minél gyorsabban megkerülni a labdát.
 • Itt is hasonló a feladat, mint az előzőben, csak itt pohár helyett egy frizbire tesszük a labdát.
 • Valószínűleg az egyik legnehezebb játék, amit csináltunk a sorversenyek alatt. A csapatoknak kisujj-hosszúság szerint kell növekvő sorba állni, de mindezt úgy kell intézniük, hogy közben nem szólalhatnak meg.
 • A következő játéknál újságpapírokra lesz szükségünk. Itt az a feladat, hogy egyre kisebbre hajtott papírokra kell minél több embernek felállnia.
 • Mindegyik csapat kap két papírlapot. Úgy kell eljutni a bójáig és vissza, hogy közben csak a lapokra szabad lépkedni., tehát folyamatosan maguk előtt kell építeniük az utat.
 • Az első gyerek egy kislabdával a kezében elfut a pálya végéig és ott egy karikába beleteszi, majd visszafut a többiekhez. A következő a karikához fut, a karikából kiveszi a kislabdát, majd visszafut, és a következőnek átadja.
 • A bójáig fél lábon ugrálva kell eljutni, de visszafele már szabad futni.
 • Ehhez a játékhoz szükségünk van befőttes gumira, spárgára, wc-papír gurigákra és egy vödörre. A befőttes gumira rákötünk annyi szál spárgát ahány játékos van egy csapatban. Mindenki megfog egy szál spárgát. Ennek a kis eszköznek a segítségével, ha mindenki egyszerre húzza meg saját szálát, a gyerekek a gurigákat fel tudják venni és bele tudják rakni a vödörbe. A feladat az, hogy 5 gurigát helyezzenek bele a vödörbe minél gyorsabban, de figyelni kell arra is, hogy nem foghatják meg a kezükkel a gurigát.sorverseny12

Hozzászólások

hozzászólás