Bausack

bausack

A képre kattintva részletes szabályismertetés érhető el.

Ez volt az első társasjáték, amit célirányosan, fejlesztési céllal vittünk a gyerekeknek. Szerencsére mind a mai napig nagyon népszerű, rendszeresen kérik, rendszeresen játsszuk.

A fejlesztési lehetőségeket a következő kulcsszavakban tudnánk összefoglalni: kézügyesség, türelem, koncentráció, kooperáció, döntés/belátás.

Kétféle mechanizmussal játszunk. A licitálós verzióban mindenki a saját építményével foglalkozik és az nyer, akié utoljára állva marad. Ez ugye azt jelenti, hogy akár építkezés nélkül is lehetsz győztes, mert akkor az biztosan nem tud ledőlni, bár ez nem szokott előfordulni. Van pénz, amit be kell osztani, folyamatosan döntéseket kell hoznod, hogy milyen építőelemet indítasz (pozitív vs. negatív licit), beépíted-e vagy inkább fizetsz, stb. Kicsit talán nehezen indul, várni kell az izgalmakra, de tapasztalataink szerint ezt meg is teszik a gyerekek. Nagyon jól lehet a licitálás mechanizmusát tanulni ezzel a játékkal, mert a többi elem is elég izgalmas: építkezni, izgulni, hogy ledől-e, stb.

A nem licitálós verzióban egy közös építmény van. Azé a pont, aki az utolsó olyan elemet építi be, ami nem dönti le az egészet. Meglepően sok érdekes motívum található ebben a verzióban is, hiszen hiába választunk egy nehéz elemet, lehet, hogy a többiek még tudnak ráépíteni, és végül magunkat hozzuk lehetetlen helyzetbe.

A játék eredeti csomagolásban nem olcsó és nehezen  beszerezhető. Természetesen nagyon jól ki van találva, mindenféle, nehezebbnél nehezebb, de még működő elem található benne, mégis, akár egy doboz egyszerű építőkockával is felidézhető az élmény. Célszerű a játék komplexitása miatt mindenféle formákkal kiegészíteni, például tojástartó, vár-elemek, stb. Szóval összességében szinte költségmentesen is össze lehet rakni egy Bausack-készletet. És máris lehet játszani.

licitesbausackegyikutolsópillanata

A licitálós verzió egyik döntője: izgatottan várjuk, hogy eldőljön a csata.

licitnélkülibausack

A nem licitálós verziót kicsik és nagyok is tudják együtt játszani.

Hozzászólások

hozzászólás