For sale

Stefan Dorra zseniális játékát eredeti szabályokkal, saját változatban játsszuk. Egyértelműen a legösszetettebb licitálós társas, amit megtanultak a gyerekek, mi pedig azt tanultuk meg általa, hogy nem kell félni az új játékoktól, mert tulajdonképpen eladják magukat. Persze erre újra és újra emlékeztetni kell magunkat, mert sokszor futunk bele abba, hogy nem merünk megmutatni valamit, mert attól tartunk, hogy nehéz lesz.

A For sale egy két fordulós játék, ahol az első fordulóban kártyákra licitálunk, melyek 1-30-ig vannak beszámozva. Mi állatokkal készítettük el, az eredetiben házak vannak, de a téma tulajdonképpen bármi lehet, érdemes testre szabni a gyerekeknek. A licitálás pontos menete kissé összetett, mégis könnyen elsajátítható. Körönként annyi kártyára licitálunk, ahányan játszunk és mindig dönthetünk úgy, hogy a legalacsonyabb értékű lapot ingyen elvisszük. Ha bennmaradunk a licitben, de nem akarunk emelni, akkor a pénzünk feléért visszük az aktuálisan legalacsonyabb lapot. Az összes pénze csak annak úszik el, aki a legnagyobb értékű kártyát szerzi meg, persze éppen ez a cél. Látható, hogy már az első fordulóban mennyi döntést kell meghoznia a játékosoknak, pedig itt még csak a második fordulóra pozicionálják magukat, ahol cél a lehető legtöbb pénz megszerzése vaklicit során. Az első fordulóban megszerzett kártyákkal licitálunk a pénzre: adott körben a legmagasabb lapot felfordító viszi a legmagasabb pénzt, és így tovább. Meg kell próbálni a többiek gondolatát kitalálni: kijátssza a legnagyobb lapot, vagy még tartogatja?

A gyerekek nagyon gyorsan megtanulták a játékot, és ami még fontosabb, meg is szerették. Mindig jó végignézni, ahogy egyre jobban értik és élvezik a játékot, de ilyen összetett folyamatok átlátása külön öröm. Ugyanakkor nagyon kell figyelni, mert könnyen mechanikussá válhat a játék, és nehéz észrevenni, ha valaki nem pontosan érti.

for sale4

Hozzászólások

hozzászólás