Medici

A Medici Reiner Knizia remek kereskedős társasjátéka, ami az önkéntesek között hamar népszerű lett és sokat játszottuk. Kicsit bizonytalanok voltunk abban, hogy a gyerekek, hogyan fogadják majd ezt a kicsit új mechanizmusokkal is rendelkező játékot, de zökkenőmentes volt az elsajátítása, ráadásul hamar meg is szerették, sokat játszottunk velük is.

Alapvetően ez a játék is licitálásra épül, de a többi tanult társastól eltérően itt a kör végén, aki utoljára teszi meg az ajánlatát, biztosan elviszi az árut, ha szeretné. Ezzel megjelent az a taktikai elem, hogy végig kell gondolni, hogy mi az az emelés, amit már biztosan nem adnak meg. És ez felveti azt a kérdést is, hogy vajon ha kevesebbet emeltem volna, azt sem adja meg? A játék három fordulós, és az nyer, aki a legtöbb pénzt/pontot gyűjti össze. Ehhez minden körben értékes hajót kell összeállítani, illetve két-három termékre koncentrálva monopóliumra kell törnünk. A játék talán legnagyobb találmánya, hogy nem kell mindenféle pénzérmékkel vagy kártyákkal küzdenünk, hiszen mindig az aktuális pontszám jelenti azt a keretet, amelyből gazdálkodhatok. Ha a 70-es mezőn állok és veszek valamit 15 pénzért, akkor egyszerűen visszalépek az 55-ös mezőre.

Ha gyerekeknek tanítunk társast, mindig érdemes végiggondolni, hogy vannak-e benne buktatók és hogy tehetünk-e ellene. Egy lehetséges veszély, ha kieshet vagy hosszabb időre passzivitásra kényszerülhet a játékos. A Mediciben addig licitálhatunk minden fordulóban, amíg van hely a hajónkon (5 termék) és egyszerre maximum 3 terméket vehetünk meg. Ez azt jelenti, hogy szélsőséges esetben úgy is alakulhat a játék, hogy valaki 2 kör alatt elkészül a hajójával, aztán 10-15 percig nézi a többiek küzdelmét. Ez persze nem mindig gond, de mi tartottunk ettől a lehetőségtől, ezért úgy játszottuk eleinte, hogy csak két terméket lehet megvenni, biztosítva azt, hogy mindenki tovább játékban maradjon. Aztán hamar elhagytuk ezt a módosítást, mert ráéreztek a taktikára, nem kapkodták el vásárlásokat és normális mederben folyt a játék, de utólag is jó döntésnek tűnik az óvatosság. Sokszor valóban érdemes apró módosításokat vinni a szabályokba, kicsit személyre/csoportra szabni azt, ha ezt indokoltnak érezzük.

A Medici egy nehezen beszerezhető játék, de vannak az interneten elérhető, kinyomtatható verziók, és az elkészítése sem bonyolult. Érdemes rászánni egy kis időt, mert tényleg remek játékról van szó.

medici

Hozzászólások

hozzászólás