Kecskefogó

Ahogy arról már írtunk is, az Inferno nagyon népszerű játék, különösen a kisebbek körében. Azonban azzal is tisztában voltunk, hogy tovább kell lépnünk, ha azt szeretnénk, hogy fejlődjenek, hogy komplexebb játékokat is taníthassunk. Ehhez olyan játékokat kerestünk, amelyek hasonlóan egyszerűek, de egy-egy új szabály azért összetettebbé teszi őket. A Fünf Gurken mellett a Kecskefogóra esett a választásunk.

A Kecskefogó könnyen megtanulható és elmondható. Ha kisebbeknek tanítunk játékot, akkor ez nagyon fontos, hiszen hamar elveszítjük a figyelmüket. Nem azért ültek le velünk, hogy mindenféle szabályokról magyarázzunk nekik, hanem azért, hogy játsszunk egy jót. Ha társasjátékokkal akarunk foglalkozni, akkor a szabálymagyarázat kulcsfontosságú elem, és ezt is tanulni kell: nekünk is és a gyerekeknek is. Egy életre el tudjuk venni valakinek a kedvét a társasoktól, aki nem játszott még sokat, de rögtön kap tőlünk egy harminc perces magyarázatot. A Kecskefogó tehát jó továbblépésnek tűnt, hiszen mind a játék, mind a magyarázat komplexebb egy kicsit az Infernónál, de azért új kihívás elé állítja a gyerekeket.

A játékot az nyeri, aki a legtöbb fekete kecskét gyűjti be. Eddig semmi különös, csak arra kell figyelnünk, hogy jól gazdálkodjunk a nagy lapjainkkal, figyeljünk mi ment ki, mi maradt bent. A csavar az, hogy minden kör első négy hívásába a legkisebb lapot rakó húzhat limitkártyát. Tehát a játékosok döntik el, hogy mi lesz a maximum, amit ha túllép valaki, akkor ugyanúgy veszít, mintha keveset gyűjtene. Ez egy remek taktikai elem és valós továbblépés egy egyszerű ütés-váltós, gyűjtögetős játékból.

A Kecskefogó, ha nem is lett egyelőre akkora siker, mint az Inferno, jó alternatíva, jó továbblépés. Látszott, hogy a gyerekeket is megmozgatta, próbáltak reagálni az új szabályra, figyeltek arra, hogy magas legyen a limit, ha jó lapjaik vannak, de alacsony, ha várhatóan kevés ütést visznek. Éppen ezért a picivel nagyobbak is szívesen játszottak vele, hiszen számukra is tartogatott izgalmakat. És ami még fontos szempont: ez egy kifejezetten olcsó és hozzáférhető kártyajáték.

Hozzászólások

hozzászólás