Tichu

Sokáig úgy tűnt, hogy a Tichu megmarad a mi játékunknak és nem mutatjuk meg a gyerekeknek. Nehéznek tűnt, ráadásul csak négyen lehet játszani (oké vannak egyéb változatok, de klasszikusan csak négyen lehet), tehát nem túl rugalmas, nem tudja jól segíteni a munkánkat. Aztán 2014 nyarán nyitottunk a kártyajátékok felé. Ennek a fő oka az volt, hogy a gyerekek nélkülünk is létező játékkultúrája tulajdonképpen kártyákból építkezik. Bár mi nem ezt az utat jártuk, de az is elképzelhető, hogy a kártyajátékok palettájának színesítésén keresztül nehézségek nélkül lehet közelebb vinni a gyerekeket a társasokhoz. Ugyanis rengeteg hasonlóság van a különböző kártyajátékok között: ütés, színre szín, kártyakombinációk stb. Ez megkönnyíti a tanítást, a gyerek is ismerős közegben mozog, de nyitott az apró, mégis kiemelkedő újdonságokra, hiszen ezektől lesz eredeti egy-egy játék.

tichu

A Tichu sok hasonlóságot mutat a Snapszerrel, de akár a Pókerrel is, amiket felhasználva valóban zökkenőmentes volt a szabálymagyarázat. Gyorsan ráállt az agyuk és hamar nagy kedvenc lett. Mindenkinek más okoz nehézséget, de itt talán azt szokták meg a legnehezebben, hogy a Tichuban nem a kártyakombinációk hierarchiája működik, mint a Pókerben, hiszen ha valaki párt hívott, azt nem üti a két pár, mert a hívásnak megfelelő kombináció játszható csak ki. A Tichu legfontosabb eleme, hogy a játékosok párokban küzdenek egymás ellen, úgy kell tehát jól játszanod, hogy a párod játékát is figyeled, őt is segíted, például azért, hogy elsőnek és másodiknak fogyjon el a kezetekből a lap, amivel a legtöbb pontot lehet írni.tichu2

Na és a Tichu. Ezt akkor mondjuk, ha biztosak vagyunk abban, hogy nekünk fogy el leghamarabb a lapunk, de még nem játszottunk ki semmit. Felmérjük tehát a lehetőségeinket, elképzeljük a játszma lehetséges kimeneteleit és döntünk. Nagyon jó élmény látni a gyerekeket, ahogy ezt a nehéz döntést próbálják meghozni. És tényleg nem egyszerű, hiszen nem csak a saját játékunkat ronthatjuk el (ha rosszul tichuzunk, akkor pontlevonás jár), hanem a párunkét is. Nagy tehát a felelősség.
tichu3A Tichu tulajdonképpen egy franciakártya-pakli, négy különleges lappal kiegészülve. No meg egyszerű, de remek szabályokkal. Tökéletes példája annak, hogy nem kell bonyolult játékötlet egy klasszikushoz. Nem véletlen, hogy a geekek is a világ száz legjobb játéka között tartják számon. És most már Toldon is van 5-6 rajongója.

2014 nyarának utolsó tábora a Tichuról szólt. Minden nap játszottak, néha kétszer is. A legjobb játékos pedig kapott tőlünk egy paklit, hogy játsszanak akkor is, ha nem vagyunk ott. És játszanak is…

Hozzászólások

hozzászólás