Zsírozás

A Zsírozás a legismertebb magyar kártyajátékok közé tartozik; nem véletlen, hogy a gyerekek közt is volt, aki már ismerte a szabályokat. A tanulási folyamat kezdetén kellemes meglepetést okozott, hogy azok, akik már ismerték a játékot, kérésünkre szívesen magyarázták el a szabályokat a társaiknak. Habár a magyarázat itt-ott finomításra szorult, sikerült a játék lényegét közösen átadni a többieknek.

A Zsírozást könnyű megtanulni és játszani, így a kisebbeket is hosszabb ideig le lehet kötni egy-egy pörgős kártyaparti alkalmával. A gyerekek azt is élvezték (és többször hangoztatták), hogy nem feltétlenül az nyeri a játékot, aki az első körökben sok lapot visz el, s bizony akár az utolsó körben is van lehetőség az addig elérhetetlennek tűnő győzelemre. Ez láthatóan motiválta őket, hiszen senki sem vesztette el a hitét a játék folyamán.

zsír

A játék végén a túl sok semleges lapot összegyűjtő vesztesek egy-egy pillanatnyi felháborodás után beletörődtek a vereségbe, s a felháborodást rögtön felváltotta az újabb parti iránti versenyszellem feltámadása. Rövid idő elteltével ki-ki a maga kárán megtanulta, hogy melyik lapot érdemes fogni, s melyikeket lehet elengedni. A kártyázást alig lehetett abbahagyni, s minél többet játszottunk, annál többet taktikáztak a gyerekek.

Hozzászólások

hozzászólás