Káposztás (jég)kocka

Káposztás kísérletünkre ezen az oldalon bukkantunk rá. Bár ez az egyik legrövidebb kísérlet a repertoárunkban, a jégkockakészítést érdemes már előző nap – de legalábbis pár órával korábban – elkezdeni.

Hozzávalók (a jégkockához):

  • egy fej lilakáposzta
  • fazék
  • szűrő
  • jégkockatartó

A lilakáposztát először apróra vágjuk, fazékba tesszük, vizet öntünk rá, felforraljuk, majd félretesszük. Ha kihűlt a főzet, akkor a lila levet leszűrjük, jégkockatartóba öntjük, és lefagyasztjuk. A kész jégkockákkal már indulhat is a varázslat.

IMG_20150404_145423

Eszközök:

  • ecet
  • szódabikarbóna
  • víz
  • 3 db átlátszó pohár

A három pohárba különböző folyadékokat töltünk: az egyikbe ecetet, a másikba vizet, amiben egy kis kanál szódabikarbónát oldunk fel, a harmadikba pedig sima csapvizet. Most jöhet a kérdés: mi történik, ha a lila jégkockákat a poharakba dobjuk? Elolvadnak, és befestik a folyadékokat. Na de milyen színűre? Nagy meglepetésünkre csak a víz változott lilává, az ecet rózsaszín, a szódabikarbónás víz pedig kék lett.

IMG_20150404_145848

Magyarázat: A lilakáposztában lévő antocianin nevű vegyület a különböző a kémhatású közegekben más-más színűvé válik. Így káposztás jégkockáink valójában ph-indikátorként működnek, a három pohárban a folyadékokat a kémhatásuknak megfelelően eltérő színűre festik meg: a savas ecetet rózsaszínre, a lúgos szódabikarbónás vizet kékre, a semleges vizet pedig lilára.

A kísérlet után egyébként – miközben rögzítettük egy-egy feladatlapon a történteket-, néhány kíváncsi tudósunk a színkeverés apropóján még a közömbösítésbe is belekóstolt.

IMG_20150404_145934

Share This!

Hozzászólások

hozzászólás