Robbanó zacskó

Ugyanaz a kísérlet, kicsit más köntösben.

Eszközök:

  • simítózáras zacskó
  • szódabikarbóna
  • papírzsebkendő
  • ecet
  • meleg víz
  • ételszínezék

A zacskóba ecetet (fél pohár), meleg vizet (negyed pohár), majd ételszínezéket öntünk. Néhány teáskanálnyi szódabikarbónát papír zsebkendőbe csomagolunk, amire azért van szükség, hogy a két anyag reakcióba lépését kicsit késleltessük. Ezt a kis csomagot rakjuk bele a zacskóba. Gyorsan összezárjuk és magunktól távol a földre rakjuk. Ha sikerült eltalálni az arányokat, akkor színes habzást látunk, a zacskó egyre nagyobb és nagyobb lesz a felgyülemlő gáz miatt, és végül durrr!

Magyarázat: ecet és a szódabikarbóna reakciója során többek közt szén-dioxid keletkezik, aminek következtében a nyomás megnő, és ez szétfeszíti a zacskó száját.

Hozzászólások

hozzászólás