Sivatagi állatok

Az időjárás és az emberi test bemutatása után 2015 őszén egy új témakört választottunk, amely végül folytatást is kapott: a sivatagok állatvilágát megismerve kezdtünk bele Földünk élővilágának felfedezésébe. A foglalkozások kereteit egy folyamatosan bővülő plakát adta, amely a mai napig is részét képezi a tanoda demonstrációs eszközeinek. Minden foglalkozás lényeges elemei felkerültek rá, sok fotóval, ábrával kiegészítve, amit természetesen a gyerekekkel közösen rakosgattunk fel, rendezgettünk időről időre. A korosztályt ebben a táborban kibővítettük, így a 8 éves kisfiútól a 17 éves nagylányig sokan vettek részt az expedíción.

IMG_20151028_150547

A téma feldolgozásakor kitértünk a sivatag, mint élőhely jellemzőire, az ott tapasztalható életkörülményekre, valamint földrajzi elhelyezkedésükre is. Miután összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat azokról az életfeltételekről, amelyekhez alkalmazkodniuk kell, megnéztünk pár képet az ott élő állatokról. David Attenborough természetfilmjei és a Sivatagi Show sokat segítettek abban, hogy ez a kép megelevenedjen, alkalmanként rövid, fókuszált részletekkel vezettük be a közös munkát.

IMG_1180

Miután sok érdekességet megtudhattunk arról, milyen leleményesen találják meg a madarak, emlősök, hüllők a szélsőséges körülmények között a túlélés módjait, egyéni kutatómunkába kezdtünk. Az interneten fellelhető ellenőrzött források, valamint ismeretterjesztő újságok segítségével egy-egy kedvenc állat adatlapját állítottuk össze, amely egy fotót, valamint fontosabb adatokat tartalmazott. Többek között a zsiráf, zebra, gepárd, szurikáta testtömegéről, magasságáról, életmódjukról és élettartamukról gyűjtöttünk információkat. Ezeket kinyomtatva a gyerekek maradandó emléket szerezhettek a projektről, egyben megalapoztuk azóta is bővülő állatlexikonunkat.

IMG_20151029_215624

A foglalkozások végeztével feladatlapok formájában mértük fel, mennyire volt hatékony a közös munka, az ismeretek ilyen formában történő mélyítésénél használtuk fel a már említett plakátot. A tapasztalatokat beépítve fogtunk hozzá a sarkvidéki állatokról szóló projekt kidolgozásához.

Hozzászólások

hozzászólás