Hogyan jutottunk el a franciáktól az e-cigi termékekig?

photo of man using headphones

A nikotin a nevét Jean Nicot francia nagykövetről kapta, aki a királyi udvarban a tubákolást elterjesztette. Akkor még senki sem sejtette, hogy ez a szenvedély mekkora teret kap világszerte, és a 21. században az e-cigi kifejlesztéséhez is vezet.

A nikotin egy olyan szerves vegyület, mely erősen mérgező. A természetben főleg a dohány levelében lelehető fel, de a burgonyában és a paradicsomban is kimutatható. Egyfajta pszichoaktív drogként működik, mert hatására adrenalin szabadul fel a szervezetben, ezért erős függőséget okoz. Felmegy a pulzus, a vérnyomás, vércukorszint, szapora lesz a légzés, s ettől igen nehéz megszabadulni.

Dohányosok szokták elsütni azt a poént, hogy „Quitting smoking is easy. I`ve done it a thousand times”, azaz „a dohányzásról pofon egyszerű leszokni, nekem is már legalább ezerszer sikerült”. Világszerte számos állami program segíti azt, hogy az emberek leszokjanak a dohányzásról. Valamilyen szinten az e-cigi felbukkanásához is ez a vágy vezetett, bár egyelőre nincsen nagy számú kutatás arról, hogy könnyebb-e leszokni a hagyományos cigarettáról, mint az elektromos változatról.

A nikotin és a cigaretta

Ha elégetjük a dohánylevelet, akkor a keletkező füst hatására több ezer kémiai vegyület szabadul fel, ezek nagy része rákkeltő. A nikotin képlete a C10H14N2 és lúgos kémhatású.

Levegőn barnára színeződik. Csípős, olajos folyadékként jelenik meg, s a nikotin nagy részét a szervezetünk lebontja, kis része a vizelettel távozik. Erős méreg, ezért hatásos növényvédő szer is.

A cigaretta szavunk a francia cigarette, illetve a spanyol cigarro (szivar) szóból származik, szűrőből és vékony papírba tekert vágott dohányból áll.

Az e-cigi és az e-liquid

Az e-cigi mintegy két évtizeddel ezelőtti felbukkanása magával vonta az e-liquid kifejlesztését is. Ezt a termék egy olyan utántöltő folyadék, amely a víznél sűrűbb. A liquidet egy pamutszál vezeti a készülékben lévő porlasztó izzótekercséhez, amit az elektromos áram felmelegít, így az e-liquid átalakul párává, ezáltal belélegezhetővé válik. A felforrósításhoz szükséges energiát az akkumulátor szolgáltatja.

Az e-liquid nikotinos és nikotinmentes változatban is létezik. A nikotint tartalmazók különböző mértékben tartalmazzák a nikotint, a könnyűn keresztül a normálon át az erősig, azaz kb. 3; 6-9; 12 mg/ml mennyiségben.

A nikotinmentes liquidekben benne vannak mindazok az anyagok, amik nikotinos társaikban, csupán annyi a különbség, hogy nikotin tartalmuk 0 mg/ml. Tehát van bennük valamilyen aroma, füst, torokhatás is. Ezt a változatot azok használják, akik szeretnék a nikotinbevitelt csökkenteni vagy elhagyni.

Figyelem! Ez a cikk csupán a tájékozódást szolgálja, és nem számít a dohányzás reklámozásának, illetve a dohánytermékek vagy az azokat helyettesítő termékek reklámozásának.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.