A mikróban készült krumpli gyorsan és egyszerűen elkészíthető, így ha kevés az időd, vagy csak valami finomra vágysz, akkor is könnyedén elkészíthetsz egy ízletes ételt. A következőkben bemutatunk néhány egyszerű és gyors krumpli receptet mikróban, valamint megosztunk veled néhány hasznos tippet és trükköt a mikróban készült krumplik elkészítéséhez.
Miért jó a krumpli készítése mikróban?
A krumpli készítése mikróban számos előnnyel jár. Először is, a mikróban készült krumpli gyorsan és egyszerűen elkészíthető, így ha kevés az időd, vagy csak valami finomra vágysz, akkor is könnyedén elkészíthetsz egy ízletes ételt. A mikróban való főzés/sütés során nem kell órákat töltenünk a konyhában, így több időnk marad más teendőkre.
Másodszor, a mikróban való főzés vagy sütés takarékos megoldás, hiszen kevesebb energiát használunk fel, mint a hagyományos főzés során. Ez nem csak a pénztárcánknak, de a környezetünknek is jót tesz. A mikróban való főzés és sütés során kevesebb szén-dioxidot bocsátunk ki, így csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat.
Héjában főtt krumpli mikróban
A mikróban készült héjában főtt krumpli előnye, hogy öt perc alatt elkészül és már fogyasztható is a sült húsok vagy akár halak mellé. A mikróban készült héjában főtt krumplihoz először is előveszünk egy olyan tányért, amelyen a burgonyát vagy burgonyákat be tudjuk tenni a mikróba. A burgonyákat nagyon alaposan megmossuk, hogy semmiféle szennyeződés ne maradjon rajta. Ezután egy villával kisebb lyukakat szurkálunk bele, hogy hamarabb megsüljön a burgonya belülje.
Ha az előző lépéssel készen vagyunk, ezután már csak a mikrózás következik. A burgonyákat egy tányéron a mikróba tesszük négy percre, 800 watton. Ha a négy perc letelte után mégsem látjuk késznek a burgonyánkat, akkor még egy-két percre visszatesszük a mikróba, hiszen mindenki mikrohullámú sütője eltérő lehet.
Sült krumpli mikróban
A mikrohullámú sütők hőenergiáját kihasználva a sült krumpli elkészítése valóban gyors és egyszerű. Itt van néhány lépés, amelyek segítenek elindítani a sült krumpli elkészítését a mikrohullámú sütőben.
A sült krumplihoz először is válassz megfelelő krumplit. A sima krumpli és az édesburgonya is remek választás lehet. Mosd meg a burgonyát, majd vágd fel minél vékonyabb szeletekre.
A krumplikat egy kis olívaolajjal dörzsöld be, hogy szép aranybarnára süssék meg a mikrohullámú sütőben. Szórj rájuk kedvenc fűszereidet is, például sót, borsot, pirospaprikát vagy fokhagymapor. Keverd meg alaposan, hogy minden krumpli jól be legyen vonva az olajban és a fűszerekben.
A krumplikat helyezd egy tűzálló tálcára vagy egy mikrózható edényre, úgy hogy ne fedjék egymást. Fontos, hogy ne használj fóliát vagy mikrohullámú sütőben tilos műanyagot, mert azok megolvadhatnak.
Mivel teljesítménytől függ, hogy mennyi időre van szükségünk ahhoz, hogy a krumplikat ropogósra süssük, így 2 perc után 1 percenként nézzük meg, hogy megfelelő az állaguk-e.
Krumplipüré mikróban
A krumplipüré egy egyszerű, ám annál finomabb köret, amit gyorsan és könnyedén elkészíthetünk a mikrohullámú sütőben. Ez a recept ideális választás, ha sürgősen szükségünk van egy krumplipürére, és nincs időnk hosszú ideig főzni.
Először is, vegyünk néhány közepes méretű krumplit, mossuk meg és hámozzuk meg alaposan. Ezután vágjuk fel őket kisebb darabokra vagy szeletekre, hogy könnyen és gyorsan megpuhuljanak a mikróban.
Ezután helyezzük a krumplidarabokat egy mikróálló edénybe, és adjunk hozzá egy kevés vizet, hogy a krumplik egyenletesen megpuhuljanak. Ne feledjük lefedni az edényt, hogy a gőz megtartsa a nedvességet, ami segít a krumpliknak megpuhulni.
Most jöhet a mikrózás. Általában 10-12 percig kell mikrózni közepes teljesítményen, de az időt az edény méretétől és a krumplik nagyságától függően is beállíthatjuk. Alaposan ellenőrizzük a krumplik puhaságát, és ha könnyedén átszúrhatók egy villa segítségével, akkor már készen is vannak.
Amikor a krumplik megpuhultak, öntsük le a felesleges vizet, majd adjunk hozzá egy kis vajat és tejet a krumplikhoz. A vaj és a tej segít krémessé és ízletessé tenni a pürét. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Most jöhet a mikrózás következő lépése. A pürét helyezzük vissza a mikróba, és mikrózzuk 1-2 percig, közepes teljesítményen. A cél itt az, hogy a vaj és a tej jól elkeveredjen a krumplival, és a püré meleg legyen.
Végül, tálaljuk az ínycsiklandó krumplipürét. Ízlés szerint díszíthetjük petrezselyemzölddel vagy egy kis sajttal is. És már kész is a mennyei krumplipüré, ami pillanatok alatt készült a mikrohullámú sütőben, és garantáltan mindenki kedvence lesz.