Egy Excel trükk a sorozatokhoz

Ebben a cikkben folytatjuk az Excel tippeinket. Amennyiben valamilyen matematikai összefüggés van a bevinni kívánt dátumok között, sorozatként vidd be. Pl.: egymást követő napokat (1 nap van a felvinni kívánt dátumok között), egymást követő hónapokat, munkanapokat,  minden 5. naptári napot, stb.  

 • kevesebb lesz az elgépelés-, kisebb a gépelésnél adódó hiba előfordulása: a bevitel automatikusan zajlik, esélyt sem adva az elgépelésnek
 • gyorsabb bevitel: csak egy-két dátumot kell bevinni, a sorozat többi eleme egyszerű manőverrel bevihető. A bevitt dátumok egymáshoz való viszonyát és hogy milyen logika szerint követik egymást, azt az Excel remekül értelmezi. Az így felfedett összefüggés szerint automatikusan kitölti a kijelölt tartományt, vagy az elhúzás útjába kerülő cellákat.

Az Excel is a napok számával tárolja a dátumokat

Az Excel – és más táblázatkezelők is, a napok számával tárolja a dátumokat. Egy dátumot tartalmazó cella értéke így megegyezik a táblázatkezelő naptárának nyitónapjától az adott dátumig eltelt napok számával.

 • Dátum sorozat: a sor elemei ugyanolyan ’távolságra’ vannak időben egymástól. Pl 1 napra, 2 havonta, évente, stb.
  Kijelölve a begépelt dátumot tartalmazó cellát, megfogva a kijelölt tartomány jobb alsó sarkát, már csak el kell húzni a feltöltendő cellák felett. Azon cellák fölött húzd, amelyet szeretnél a dátum sorozattal kitölteni.
  1. ha a sorozat elemei között 1 nap lesz, akkor elegendő az első dátumot bevinned(egy dátumot). Amikor elhúzod a feltöltés irányába, akkor minden útba eső cellánál, egy nappal növeli automatikusan a dátum értékét az Excel.
  2. ha nagyobb a sorozat cellái közötti különbség 1 napnál, akkor a dátum sorozat maximum első két elemét – illetve bármely két-, egymást követő elemét kell bevinned gépeléssel.
  3. a sorozat elemeivel egymás melletti cellák tölthetők fel, de ha szükséges, akkor tovább szerkeszthető a tartomány. Pl ha hetente szeretnénk a bevitt dátum oszlopba egy-egy összesítő sort készíteni.

Megjegyzés:  a sorozat leképezése – lehúzása – előtt, a kezdő értékek megformázását is ejtsd meg. Így a sorozat elkészítése közben a formázás is rendben lesz a teljes dátum sorozatra.

Minden további művelet a bevitel módjától függetlenül folytatódhat.  A bemutatott fogások kizárólag a dátum bevitelt hivatott megkönnyíteni és azt pontosabbá tenni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük