Húsvét 2022: Milyen hagyományokat ismerünk?

Az idei évben a húsvét 2022. április 17-én lesz. Mennyire ápoljuk a hozzá fűződő hagyományokat? Cikkünkből kiderül.

Locsolkodás

Az egyik legkedveltebb magyar húsvéti hagyomány a ​​locsolkodás. Húsvét hétfőn a fiúk meglocsolhatják a lányokat vízzel vagy parfümmel (a régi hagyomány szerint egy vödör vizet dobnak rájuk).

Ezt követően a lányok festett tojást, házi készítésű finomságokat vagy egy kis alkoholos italt kínálnak fel cserébe. A férfiaknak egy locsoló-verset is el kell mondaniuk, lehetőleg enyhén humorosat vagy pikánsat.

Tojásfestés

A tojásfestés világszerte elterjedt húsvéti hagyomány, ez alól Magyarország sem kivétel. A húsvét 2022 esetén is sokak számára a tojásfestésről szól, a dizájn lehet különböző: geometrikus alakzatos, díszvonalas, magyar nemzeti motívumos, madaras stb.

Magyarországon számos szupermarket árusít tojásfestő készleteket, beleértve a szükséges festékeket, ecseteket és inspirációs lapokat, ahol különböző példák találhatóak.

Hagyományos ételek

Magyarországon a hagyományos húsvéti ételek közé tartozik a sonka, a főtt tojás és a fonott kalács, a pácolt torma és a bárány. Húsvét 2022-ben is az az időszak, amikor a nagyböjt hosszú böjtjét megtörték, így a bőséges étkezés még mindig része az ünnepnek. Azok számára, akik keresztény példákat követnek, nagypéntek általában a halevés ideje, a húst húsvétvasárnapra tartogatva.

A tojásokat gyakran a sonkából visszamaradt főzőfolyadékban főzzük, és ecetes öntettel tálaljuk. Kísérőként retek, hagyma és mustár is lehet, a desszert pedig általában diós vagy mákos sütemény.

Természetesen a modern kor a finom csokitojásokat is behozta a húsvéti menübe.

Húsvéti nyuszi

A húsvéti nyuszi modern kiegészítője az ünnepségeknek világszerte. Valójában a húsvéti nyuszi hagyománya Németországból származik, és ez egy viszonylag újabb keletű Magyarországon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük