6 nagyszerű tipp az első kutyatulajdonosoknak

Milyen izgalmas élmény az első kutyát hazavinni. Van egy jó barátod, aki jobban ragaszkodik hozzád, mint egy testvér, emellett egy sor más előnyre is lehetőséged nyílik. Izgalmas dolog egy kutyát tartani és gondozni. Soha nem fog elítélni téged, és kitart melletted bajban és jóban.

Bármennyire is izgalmas egy háziállatként tartott kutya tartása, több dologra is számítanod kell. A kutyatulajdonossá válás egy sor felelősséggel és kötelezettséggel jár. Gondolj úgy a kutyára, mint az örökbefogadott gyermekre, aki rád támaszkodik az irányításban, etetésben, vezetésben és mindenben.

Hogy ne ijedj meg, íme hat tipp, amelyekkel eligazodhatsz a kutyatulajdonossá való felkészülés során:

Végezd el a keresést

Ha nincs tapasztalatod a kutyákkal kapcsolatban, több dolgot is figyelembe kell venned, mielőtt hazavinnél egy kutyát. Győződj meg róla, hogy fizikailag, szellemileg és anyagilag is készen állsz. Más szóval, készülj fel az elkötelezettségre. Akárcsak egy gyermek esetében, egy új kutya is szinte mindenben rád fog támaszkodni. Rád fog támaszkodni az élelem, az irányítás, a vezetés stb. tekintetében.

Vizsgáld meg a különböző fajtákat, és válassz egyet, amelyik előnyös  számodra, és képzeld el – milyen életet és menedéket tudsz biztosítani a kutyádnak. Milyen kutyafajtát érdemes örökbe fogadnod amelyik illik hozzád, segítséget kaphatsz ezen az oldalon.

Az egészségügy prioritásként való kezelése

Az állatorvosnál való regisztráció elengedhetetlen. Ez segít megelőzni és kezelni a jövőbeli egészségügyi problémákat. Az állatorvosi szolgáltatás elengedhetetlen a rendszeres ellenőrzéshez.

Az állatorvos segíthet bizonyos rákos megbetegedések kockázatának csökkentésében, a kan kutyák nyugalomban tartásában, és tanácsokat adhat a táplálkozással kapcsolatban. Íme egy másik gyakori egészségügyi rutin a kutyák számára:

  • Alapvető védőoltások az életének megmentése és a folyamatos biztosításuk az oltási érvényesség fenntartása érdekében.
  • Rendszeres fogmosás, hetente legalább négy alkalommal
  • Ellenőrizzük a fülüket a felesleges viasz vagy bármilyen váladék előfordulása miatt.
  • Ajánlások a csontok, ízületek és bőr egészségének megőrzéséhez szükséges étrend-kiegészítőkre.
  • Tetvek, kullancsok és egyéb élősködők ellenőrzése.
  • Kézzel végigsimítani  a bundájukon, hogy ellenőrizzük, nincsenek-e rajta dudorok és sebek.
  • Rendszeres ápolás, hogy a szőrzetük tiszta és parazitáktól mentes maradjon.
  • Mancsaik ápolása és szükség esetén nyírása

Ez és még sok más olyan alapvető egészségügyi óvintézkedés, amely segíthet abban, hogy egészséges kutyája legyen. A CBD-t néhány rágcsálnivalóval együtt is használhatja kedvence és saját maga számára, miközben sétálni megy.

Győződj  meg arról, hogy az eledel megfelel az életkornak

A legtöbb kutyaeledel és csemege olyan irányelvekkel rendelkezik, amelyek útba igazíthatnak  a háziállat helyes etetésével kapcsolatosan. Ha felnőtt kutyád van, a puffadás elkerülése érdekében etesd kétszer, és kérj tanácsot az állatorvostól. Ha az etetésről is szó van, kerüld el az ételek állandó cserélgetését. Ez a művelet véletlenül válogatóssá teheti a kutyát.

Válassz jó minőségű, megfelelő összetevőket tartalmazó eledelt. Győződj meg róla, hogy tisztában vagy a kutyád esetleges allergiájával és egyéb egészségügyi problémáival.

Készíts különleges helyet a kutyádnak.

Az új kutyád valószínűleg melletted akar majd aludni, hacsak nem jelölsz ki neki egy helyet. Szerezz be egy kutyatakarót vagy Vetbed kutyafekhelyet, és irányítsd rá, hogy feküdjön rá. Ne feltételezd, hogy kutyád nem fogja szeretni a fekhelyét – ez egyfajta biztonságot nyújt, hasonlóan ahhoz, mint amilyen a vadonban egy odú.

Próbáld meg idomítani, hogy hozzászokjon az alvóhelyéhez. Ezzel együtt könnyű lesz nekik odamenniük, ha leszáll az éjszaka. Adj neki egy kutya játékot ezen a helyen. Meg fogsz lepődni, lehet, hogy boldogan fog lefeküdni, a játékkal foglalatoskodva. Lehet, hogy ehhez néhány ismétlésre lesz szükség, mire megszokja, kivéve, ha van egy külön számára kijelölt helyiség.

Gyakorold a kutya egyedül hagyását

Bármilyen erős is a kötelék közted és a kutyád között, szüksége van egy kis egyedüllétre. Nem leszel  mindig elérhető számára, ezért tanítsd meg neki, hogy megszokja az egyedüllétet. Az egyedüllét nem büntetés, hanem az élet része.

Kapjon különleges jutalomfalatot, miközben az önállóságra neveled. Akár olyanná is teheted a  beszoktatást, amit szeretni fog, ha értékes játékkal vagy jutalomfalattal társítod. Ezzel a kutyád  tudni fogja, hogy a távollét nem büntetés.

Az is lényeges, hogy tudják, hogy a kennelük a legbiztonságosabb hely a világon. Ennek eredményeképpen, ha ott pihen, amikor nem vagy a közelében, segít elkerülni a szeparációs szorongást. 

Kötődj a kutyádhoz

Bár a kutya hazahozatala izgalmas lehet, időt kell szánni a kötődésre és a vele való jó kapcsolat kialakítására. Vannak olyan források az interneten, amelyek segíthetnek a kutya kiképzésében és különböző dolgok megtanításában. A kiképzés azonban biztosítja, hogy ne váljon túlzottan függővé, mivel a kutyákhoz hasonlóan, falkás állat lévén, túlzottan rászorulhat az emberre.

Íme alapvető képzési tippek új kutyatulajdonosok számára:

  • Te vagy a falkavezér; válaszd meg, hogy mikor kezded el az interakciót. Más szóval, hagyd figyelmen kívül az ugatást, az ugrálást, a nyafogást stb. Amikor készen áll, válaszolj  jutalomfalattal vagy étellel. Az interakció befejezésének megválasztása szintén tőled függ.
  • Legyen egy kódszó – „stop” vagy „elég”, amit kimondasz, és nem veszel róla tudomást. A kutyája ezt idővel meg fogja tanulni. Ez segíthet rendre szoktatni őket, ha túlságosan izgatottá válnak.

Következtetés

Egy egyszerű gondozási rutin a kutyád számára biztosítja, hogy kiváló időt töltsetek együtt. Emellett az új otthonhoz való alkalmazkodás sem lesz probléma.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük