A védőkesztyűk használatának fontossága

A vegyszerek elleni védelem kulcsfontosságú tényező a védőkesztyűk tematikájában. Ezen a fronton is tisztában kell lenni a kesztyű anyagának átszúrás elleni védelmével, és a tartósságukat az elvégzett munkához kell igazítani. A munkaviszony közbeni felhasználás során gyakran nagy koncentrációjú készítményekről van szó. Esetenként savas égési sérülések vagy oldószerrel való érintkezés léphet fel. Ebben az útmutatóban szeretnénk bemutatni a védőkesztyűk legfontosabb jellemzőit, és felhívni a figyelmet a veszélyekre.

Fontos a vegyszerállóság tematikája!

A vegyi anyagok elleni védelem kérdése gyakran felmerül laboratóriumban, sterilizáló helyiségben vagy a létesítmények professzionális takarításával foglalkozó személyeknél, de szóba jöhet a kozmetikusok, fodrászok, illetve a kéz- és láb higiéniás szolgáltatást végző szakemberek esetében is. Ezekben az esetekben mindig figyelembe kell venni a felhasznált szer típusát és koncentrációját, amellyel a munkavégzés folyik. A kesztyű anyaga semmilyen körülmények között nem léphet reakcióba a munkahelyen használt vegyszerrel. Egyes vegyületek az anyag megduzzadását, merevségét, megrepedését vagy feloldását okozhatják, ami megkönnyíti a vegyszerek behatolását, csökkentve a kesztyű mechanikai ellenállását és a használat kényelmét. A nitril kesztyűk nagyobb vegyszerállóságot mutatnak – fontos, hogy kellően hosszú mandzsettával, jó szúrásállósággal rendelkezzenek, és megfeleljenek a szükséges védelmi szabványoknak, amiket minden esetben ellenőrizni szükséges.

Milyen óvintézkedés szükséges még?

Egy másik fontos tényező, amelyet figyelembe kell venni a kesztyű kiválasztásakor, az expozíciós idő és az expozíció intenzitása. Nem mindegy, hogy folyadékcseppeknek való kitettségről beszélünk, vagy a munkavállaló akár több órán keresztül egy adott oldatba mártogatja a kezét. Ha az illető csúszós vagy nedves tárgyakat tart esetleg a kezében, akkor javasolt recézett vagy texturált kesztyűt választani, azaz kis domború vagy kockás mintázatút a külső részén. Éles szerszámokkal végzett munka során a vegyi anyagok ellen védő kesztyűnek mechanikai hatásokkal szemben is védelmet kell biztosítania. A Carbon Medical honlapjáról a 100 darabos kiszerelésű nitril védőkesztyű kedvező áron, 1 munkanapos szállítással rendelhető meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük