Hogy válassz jól zongorát?

Könnyűnek tűnhet a feladat, hogy válasszuk ki a tökéletes zongorát. De igazából ez csak a látszat, különösen akkor, ha olyan döntést szeretnél hozni, ami hosszú távra szól. Nagyon nem mindegy, hogy milyen típusú hangszer az, ami neked, és kizárólag neked ideális! Mindegy, ki mit mond, az is mellékes, hogy éppen mi a divat. Az egyetlen lényeges szempont, hogy mi az, ami az egyedi igényeiddel maradéktalanul harmonizál.

Digitális zongora vagy szintetizátor?

A zongora típusa nyilván a legfontosabb. Ha most kizárjuk a képletből az akusztikus variációkat, akkor is marad egy eléggé erőteljes dilemma. Melyik az igazi, a digitális vagy a szintetizátor? Nos! Attól függ, hogy mi a cél? Ha szórakozás, hobbizenélgetés, billentyűzgetés, akkor bőven elegendő a szintetizátor. Viszont, ha ennél jóval több az, ami elvárandó a hangszertől, akkor nincs mese, a digitális szekcióból célszerű válogatni.

Akusztikus vs. digitális

Fentebb ugyan kihagytuk a mérlegelésből az akusztikus alternatívát, mint lehetőséget, de akkor álljon itt mégis egy kis összehasonlítás. Miért praktikusabb a digitális technológiára szavazni? Azért, mert minimális karbantartást sem igényel. Ezzel szemben az akusztikus verziók számtalan alkatrészt hoznak mozgásba, például a kalapácsokat, a húrokat. Vagyis ezen elemek elfáradása idővel cseréhez, szervizeltetéshez vezet.

A hangerő a digitális típus esetében lehalkítható, ha az szükséges, sőt fejhallgató használata is könnyedén megoldható. Egyes fajtáknál két bemenet is található, így a diák és a tanár, vagy a szerzőtársak egyszerre ülhetnek a hangszer mellé, figyelve a kibontakozó harmóniát. A helytakarékossági szempontokat pedig vélhetően nem is kell fejtegetnünk.

Mi az, amit érdemes még beszerezni?

A mikrofon nem hiányozhat a repertoárból, ha akusztikus zongorát választasz. Ahhoz, hogy a zongorán lejátszott szimfóniák rögzítése ne ütközhessen akadályba nélkülözhetetlen a minőségi hangfelvétel biztosítása. Ha ez adott, ha ez megvan, akkor kezdődhet az alkotás. A lényeg mindenkor az egyedi igények célkeresztbe állítása és a minőség preferálása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük