Egyedülálló rehabilitációs épületrész a PTE-n

Esélynapi filmünkön látható volt, hogy elkezdték építeni a Támogató Szolgálat új épületét. Örömmel jelentem, hogy elkészült, amint lesz róla fotónk, feltöltjük, addig is olvassátok az alábbi rövid tájékoztatót, amit nemrég kaptunk e-mailen a Szolgálat vezetőjétől, Szép Sándortól.

“Örömmel tájékoztatom, hogy a Pécsi Tudományegyetem Magyarországon egyedülálló módon tanuló és pihenőszobákkal ellátott rehabilitációs épületrészt hozott létre fogyatékkal élő polgárai számára.

A Pécsi Tudományegyetemen a 2008/2009-es tanévben több mint 200 fogyatékkal élő hallgató folytatta tanulmányait. Ez a létszám a legmagasabb a hazai felsőoktatási intézmények között, és az idei tanévben várhatóan tovább növekszik.

Ez annak köszönhető, hogy a Pécsi Tudományegyetem társadalmi felelősségvállalásában komoly szerepet játszik a fogyatékkal élő emberek esélyegyenlőségének megvalósulására törekvés.

Annak érdekében, hogy a sajátos képzési igényű hallgatók tanulási körülményeinek jobbítása és társadalmi integrációjuk megvalósuljon, a Pécsi Tudományegyetem speciális épületrészt hozott létre.

Az épületrész az integráció egyik eszköze lesz. A sérült hallgatók a kurzusokon gyakrabban tudnak megjelenni, ha rendelkezésükre állnak ezek a helyiségek, melyekben a segítő hallgatókkal és az egyetem Támogató Szolgálatának munkatársaival közösen nyílik lehetőség a tanulásra, pihenésre és rehabilitációra. Így nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a fogyatékkal élő fiatalok mind nagyobb számban tanulhassanak nappali képzési formában. Hisszük, hogy az egészséges és sérült fiatalok gyakori találkozása mindkét részről sok előítéletet és gátat fog feloldani.

Az új épületrészben internettel és térítésmentes nyomtatási és fénymásolási lehetőséggel ellátott számítógépterem segíti a hallgatók tanulását.

Az órák között pihenésre a pihenő és rehabilitációs szoba nyújt lehetőséget. A szoba elsősegélynyújtó helyként is használható. Hamarosan kismamák számára is elérhetővé válik, akik pelenkázóként tudják majd igénybe venni.

Akadálymentes mosdó és WC szolgálja a speciális képzési igényű hallgatók higiéniáját.

Az épületrész a PTE Támogató Szolgálatának is helyet ad. A Szolgálat 2005 óta működik egyetemünkön, a felsőoktatási intézmények között egyedülálló szolgáltatásokat nyújtva fogyatékkal élő polgáraink számára. (Tanulmányok segítése, órákra szállítás, ügyintézés, stb.)

Terveink között szerepel, hogy az épületrész a szociális és egészségügyi képzésben részt vevő hallgatóink számára gyakorlóhelyként is működhessen. Ehhez Támogató Szolgálatunk nyújt segítséget.

A Pécsi Tudományegyetem esélyegyenlőségi politikájának ezen lépése elősegíti a fogyatékkal élő emberek önálló életvitelének megvalósulását.

(…)

SZÉP Sándor

A Pécsi Tudományegyetem Támogató Szolgálatának vezetője”

Hozzászólások

hozzászólás

Kategória: Ped2 2009 - 2011