Kardio súlyzós edzés előtt vagy után? Attól függ mi a célod

súlyzós edzés

Kíváncsi vagy, melyik a hatékonyabb módszer: először kardiózni vagy súlyzós edzés után kardiózni? Az edzéssorrend fontosságáról sokféle vélemény kering, és érdemes megvizsgálni, melyik megközelítés lehet a legjobb az egyéni céljaid eléréséhez. Kardió edzés előtt vagy után? Most kiderül!

Súlyzós edzés után kardió: Valóban helyes sorrend?

Az ideális sorrend az lenne, ha a súlyzós edzés után végeznél kardio edzést. Ez segít megőrizni az energiaszintedet és az erőd is jobban rendelkezésedre áll az edzés során. Azonban ha kardiozni szeretnél először, akkor is megteheted, csak tartsd szem előtt, hogy ez csökkentheti az erőszinted és teljesítményed a súlyzós edzés során. Az optimális megoldás az, hogy kipróbálod mindkét módszert, és megnézed, melyik felel meg jobban az igényeidnek és a tested reakcióinak.

Állóképesség növelés vagy fogyás a cél? Ilyenkor mi a helyes sorrend?

Ha az állóképesség növelése, zsírégetés vagy fogyás a cél, akkor is előnyösebb a súlyzós edzés után kardiózni. Így a súlyzós edzés során felhasznált glikogénraktárak kiürültek, és a test könnyebben hozzáfér a zsírtartalékokhoz energiaforrásként, ezáltal segítve a hatékonyabb zsírégetést és állóképesség növelést. Azonban mindenki céljainak függvényében eltérő lehet a legjobb megközelítés, így érdemes kísérletezni és figyelni a saját testünk jelzéseire.

A súlyzós edzések során is égetünk el kalóriákat (sokszor hatékonyabban, mint kardiozáskor), és a súlyzós edzés általában több robbanékony energiát igényel. Ahhoz, hogy ezt az energiát tested elő tudja állítani szüksége lesz széndhidrátokra. A szénhidrátokhoz edzés előtt könnyebben hozzáfér a tested – legfőképpen a korábbi étkezésből jut hozzá, még ha kevés szénhidrátot is eszel. Ellenkezőleg cardio edzéshez kevesebb robbanékony energiára és erőre van szükség éppen ezért előnyösebb súlyzós edzés után végezni.

GYIK

Kardiozni edzés előtt vagy után érdemes?

Általában véve súlyzós edzés után érdemesebb kardiózni. Ezt az időpontot választva a testmozgás során felszabaduló zsírsavakat hatékonyabban lehet elégetni, mivel a szervezet energiaraktárai már részben kiürültek a súlyzós edzés során. Ezáltal segíthet a testzsír csökkentésében, az izmok jobb oxigénellátásában és az általános edzés hatékonyságának növelésében. Azonban fontos figyelembe venni a saját testünk jelzéseit és határait, és ha túl fáradtnak érezzük magunkat, jobb lehet kihagyni a kardiózást vagy csökkenteni az intenzitást.

Futni edzés előtt vagy után érdemes?

A futás segíthet bemelegíteni az izmokat és az ízületeket, felkészítve őket az intenzívebb edzésre, így ilyen esetben érdemes lehet súlyzós edzés előtt végezni.

Súlyzós edzés után futni akkor előnyös, ha a fő célod a zsírégetés és az állóképesség növelése. A súlyzós edzés során felhasznált glikogénraktárak kiürültek, így könnyebben hozzáfér a test a zsírtartalékokhoz energiaforrásként futás közben, ami hatékonyabb zsírégetést eredményezhet.

Ez a cikk csak a szórakoztatást szolgálja, és nem számít orvosi vagy szakértői tanácsnak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük