A John Deere traktor története

2018. március 14-én volt a Deere & Company traktorpiacra való belépésének 100. évfordulója. A mezőgazdasági gépipar legnagyobb kereskedelmi sikere a Waterloo Boy-jal kezdődött az Egyesült Államok középnyugati részén. Ma a John Deere a világ vezető mezőgazdasági traktorgyártója, és a vállalat világszerte 12 gyárban készít “intelligens” traktorokat.

Egy évszázados legenda története

Az iowai Waterloo Gasoline Engine Company 1918-as, 2,25 millió dolláros felvásárlása jelentette a John Deere belépését a traktorok piacára. Ez a beruházás akkoriban rengeteg vita tárgyát képezte, mivel sok kritikus kételkedett a traktorok jövőjében, és továbbra is a hagyományos állati vontatásra támaszkodott. Senki sem számított arra, hogy a traktorgyártás a vállalat növekedésének pillére lesz.

Az 1917 és 1924 között gyártott 12 lóerős Waterloo Boy Model N traktor volt a John Deere által gyártott és forgalmazott első traktor. Az első traktor, amely a John Deere márkanevet és a zöld és sárga színeket viselte, az 1923 és 1953 között gyártott D modell volt, és ezzel kezdődött a vállalat traktoros sikertörténete. A legkelendőbb John Deere traktor a B-modell volt, amelyből 1935 és 1953 között 300 000 darabot adtak el, míg a 4020-as modellből 1963 és 1971 között összesen 175 000 darabot gyártotta. 1963-ban a John Deere először lett világpiaci vezető traktorgyártó.

1956-ban a John Deere megvásárolta a Heinrich Lanz, AG traktorgyárat Mannheimben, Németországban. Ezzel a beruházással a vállalat megkezdte a gyártási tevékenységet Európában. A Lanz a traktorok piacán is nagy múltra tekint vissza, 1921-ben mutatta be a népszerű Lanz Bulldog modellt.

A terjeszkedés alapja a minőség

A következő néhány évben John Deere tovább erősítette pozícióját a traktorok piacán. A vállalat volt az első, amely 1954-ben szervokormányt épített be traktoraiba, egy másik fontos mérföldkő pedig a ROPS borulásvédelmi rendszer 1966-os bevezetése volt, amely a többi gyártó számára is úttörő szerepet játszott. A Sound-Gard fülke, amely először 1973-ban volt elérhető opcióként, az első légkondicionált és porvédett kezelői környezet volt, míg az 1964-ben bevezetett PowerShift hidraulikus váltómű a John Deere traktorok számára kényelmesebb és hatékonyabb sebességváltást biztosított a termelékenység növelése érdekében.

A traktorokat ma már nem kizárólag a munkagépek húzására használják – ehelyett a mezőgazdasági traktorok, gépek és munkagépek tandemben dolgozva növelhetik hatékonyságukat. A traktor automatizálása például lehetővé teszi, hogy a bálázó kommunikáljon a traktorral, hogy automatikusan beállítsa az olyan funkciókat, mint például a munkasebességet, a terhelés függvényében. A vezeték nélküli adatátvitel lehetővé teszi a gazdálkodó számára, hogy az adatokat az ültetéstől a betakarításig összegyűjtse és automatikusan elküldje az irodájába. A helyszíni dokumentáció a termelési lánc minden adatát tartalmazza, és növeli az átláthatóságot a fogyasztók számára. A gazdálkodók és a vállalkozók az adatok segítségével agronómiai döntéseket hozhatnak például a műtrágya- és növényvédelmi alkalmazásokról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük