A párkapcsolati tanácsadás fontossága és a családállítás módszere

Az ember minden kétséget kizáróan társas lénynek született. Az egyik legfontosabb szükségletünk, amely az egész életünkre hatással van, a valakihez tartozás érzése. Ezt első körben gyermekkorban a családunk kötelékében tapasztalhatjuk meg. Nem csupán a biztonság miatt van igényünk arra, hogy legyen valaki a közelünkben, hanem a belső lelki békénk miatt is. A fejlődésünkhöz és a későbbi sikereinkhez elengedhetetlen egy jól működő családi háttér.

Párkapcsolati tanácsadás a különféle helyzetekben

A felnőtt életünkben is folyamatosan a stabilitásra és az egyensúlyra törekszünk. A társadalmi elvárások és a bennünk lakozó szükségletek egyaránt a párkapcsolatok felé terelnek minket. Olyan társat keresünk magunk mellé, aki bizonyos ráfordítások mellett képes megadni számunkra azt, amire vágyunk. Ehhez nagyon fontos megfogalmazni magunkban, mit is szeretnénk egy kapcsolattól.

Vannak olyanok, akiknél az adok is és kapok is rendszere automatikusan működni tud, másoknak viszont sok-sok türelem, vagy adott esetben külső segítség kell az egyensúly felállításához. Egy jól felkészült terapeuta a párkapcsolati tanácsadás során rávilágíthat az igények és azok kielégítésének lehetőségeire.

Akkor is ajánlott szakemberhez fordulnunk, ha a párunkkal olyan problémákkal küzdünk, amelyekkel önmagunkban képtelenek vagyunk megbirkózni. Ezeket nem szabad szégyellni, bárki kerülhet nehéz élethelyzetekbe. Bizonyos, addig ismeretlen körülmények vagy bajok, még a harmonikus kapcsolatokat is képesek felborítani. A párkapcsolati tanácsadás célja ilyenkor a kiutak keresése és azok feltárása.

Hogyan segíthet a családállítás módszere?

A terapeutával történő családállítás lényege, hogy megszabaduljunk azoktól az öröklött családi mintáktól, amelyek gátat képeznek a felnőtt életünkben. Az első és legfontosabb teendő ezeknek a sémáknak a felismerése. Ha ez sikerül, választ kaphatunk arra is, hogy bizonyos események miért jelennek meg újra és újra az egymást követő generációkban.

A családállítás segíthet megérteni a jelen párkapcsolati problémáit, amellett, hogy megoldásokat is kínál a gondokra. Fontos, hogy ehhez felkészült, jó szakembert válasszunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük