B12-vitamin: biológiai jelentősége, hiánytünetek

b12 vitamin

A B12-vitamin vagy a kobalamin az egyik létfontosságú nyomelem, amely a szervezetben számos folyamatért felelős. Biztosítja az agy normál működését, szükséges az energiatermeléshez, a vérképzéshez, a szervezet tisztításához, az immunrendszer megfelelő működéséhez, felelős a teljesítményért, a memóriáért és a jó hangulatért.

A B12-vitamin megakadályozza a vészes vérszegénység, szívinfarktus és szélütés kialakulását, segít az idegrendszeri betegségek kezelésében, enyhíti a szorongást, ingerlékenységet, enyhíti a depressziót, a magas vérnyomást és a szklerózist, sőt még a fájdalmat is képes megszüntetni.

Gyermekek számára különösen hasznos, mivel minden szerv növekedéséért és fejlődéséért felelős. Segít koncentrálni és memorizálni a nagy mennyiségű információáramlást.

Biokémiai szempontból a B12-vitamin a kobalamin néven ismert vitamer vegyületek általános neve.

Ezt a vegyületet először 1973-ban szintetizálták laboratóriumban. Ezt a vérszegénység egy speciális formájának – a rosszindulatúnak – mélyreható tanulmányozása és klinikai megfigyelése előzte meg, amelyet hosszú ideig halálosnak tartottak.

Mely élelmiszerekben található b12-vitamin?

A B12-vitamin az egyetlen vitamin, amely nem található meg a gyümölcsökben és zöldségekben. A füvet fogyasztó szarvasmarha a saját emésztőrendszerében lévő baktériumok segítségével állítja elő. Éppen ezért a B12 vitamin hiánya leggyakrabban csak a vegánoknál figyelhető meg.

A tejtermékeket fogyasztó vegetáriánusok kevésbé szenvednek ettől. 

B12 vitaminhiány tünetek

A b12-hipovitaminózis meglehetősen gyakori jelenség, különösen az időseknél, mivel az évek múlásával étrendjükben jelentősen csökken az állati eredetű táplálék aránya, és az élelmiszerből történő asszimilációs képesség is romlik.

A veszélyeztetettek közé tartoznak azok, akiknél műtéten esett át e mikroelem felszívódásáért felelős bélrész eltávolítása, azok, akik metformint szednek cukorbetegségre, hosszú távú savlekötőket gyomorégés esetén, és akik szigorú vegán étrendet követnek.

A B12-hiány fő tünetei a következők:

1. Sápadt bőr

Azok az emberek, akik nem kapnak eleget ebből a vitaminból, gyakran sápadtnak tűnnek, vagy enyhén sárgás árnyalatú a bőrük és a szemük fehérje. A sápadtságot az eritrociták – vörösvértestek – termelésével kapcsolatos problémák, a sárgulást pedig a bilirubin feleslege okozza, amely a májban a régi vérsejtek elpusztulásakor keletkezik, és sárgás árnyalatot ad a bőrnek és a szemnek.

2. Gyengeség és fáradtság

Ezek a tünetek akkor jelentkeznek, ha a szervezetben nincs elegendő mennyiségű B12-vitamin ahhoz, hogy vörösvérsejteket termeljen, amelyek oxigént szállítanak a szervezetben. Időseknél az ilyen típusú vérszegénységet gyakran a vészes vérszegénységnek nevezett autoimmun állapot okozza.

3. Bizsergő érzés az egész testben

A hosszú távú B12-hiány egyik legsúlyosabb mellékhatása az idegkárosodás. Ez idővel előfordulhat, mivel ez a vegyület fontos résztvevője a mielin zsír anyagot termelő metabolikus folyamatnak.

4. A mobilitás változásai

Ha nem kezelik, a B12-hiány miatti idegrendszeri károsodás a mozgásszervi működés károsodásához vezet. Ez befolyásolhatja az egyensúlyt és a koordinációt, és hajlamosabbá teheti az elesést.

Ezt a tünetet gyakran észlelik a nem diagnosztizált B12-hiánynál időseknél, mivel a 60 év felettiek hajlamosabbak a hipovitaminózisra. Ez a tünet súlyos, kezeletlen hiányban szenvedő fiataloknál is jelentkezhet.

A kobalamin hiány megelőzése vagy korrigálása javíthatja a mobilitást.

5. Légszomj és szédülés

A kobalamin hiánya által okozott vérszegénység esetén a személy légszomjat és szédülést érezhet, különösen megerőltetéskor. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a szervezetben hiányoznak a vörösvértestek, amelyek szükségesek ahhoz, hogy elegendő oxigént kapjanak a szervezet sejtjeiben.

Ezeknek a tüneteknek azonban számos egyéb oka is lehet, amelyek a kezelőorvos részletes elemzését igénylik.

6. Látáskárosodás

A B12 hipovitaminózis egyik tünete a látóideg idegrendszerének károsodása által okozott homályos vagy homályos látás. A mikroelem hiánya miatt a szemből az agyba jutó idegi jel megsértése következik be, és a látás romlik. Ezt az állapotot optikai neuropátiának nevezik, és B12-vitaminnal kezelik.

7. Hangulatváltozások

A B12-hiányban szenvedők gyakran számolnak be hangulatváltozásokról. A vitamin alacsony szintjét hangulati és agyi rendellenességekhez kötik, beleértve a depressziót és a demenciát.

8. Magas hőmérséklet

A kobalamin hipovitaminózis nagyon ritka, de alkalmankénti tünete a magas láz. Nem világos, hogy ez miért történik, de egyes orvosok lázas esetekről számoltak be, amelyek az alacsony B12-vitamin-kezelést követően normalizálódtak.

9. Memóriavesztés és gondolkodási nehézség

Megállapítást nyert, hogy a kognitív képességek időskori csökkenése a hosszú távú b12-hiány hátterében áll. Nagyon gyakran olyan betegségek társulhatnak ehhez, mint az Alzheimer-kór, a skizofrénia és a bipoláris zavar.

Az e betegségek miatt elhunyt emberekkel végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az agyban jelentős mértékben hiányzik ez a vegyület. A kobalamin súlyos hipovitaminózisa mély depresszióhoz, paranoiához és delíriumhoz, memóriavesztéshez, vizelet-inkontinenciához vezethet. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük