Fontos a bababiztonság megfelelő megtervezése

Mikor új jövevény érkezik a családba, nagy gondot kell fordítani környezetünk biztonságosabbá tételére. Ezt azon eszközökkel biztosíthatjuk, amelyek szerencsére nagy választékkal elérhetők a piacon.

Újszülöttek biztonsága

Újszülötteknél használatos a bébiőr, ami egy olyan berendezés, amivel folyamatosan nyomon követhetjük kisbabánk légzését.

Ebben a korban az ágyról legurulást megelőző, könnyű, de stabil anyagból készült esésgátlók is fontosak. Hasznos lehet a mozgásérzékelős vagy konnektoros lámpa is, mikor éjjel fel kell kelnünk a kisbabához.

Totyogó korú babák biztonsága

A bababiztonság kialakításakor mindig azt a szempontot nézzük, hogy a kicsiket nagyon érdekli minden tárgy a környezetükben. A teraszokra, lépcsőkhöz, kandallókhoz és fűtőtestekhez helyezhető babarács fontos szerepet kap, amint a babánk mászni kezd.

Ekkor jön el az ideje, hogy a konnektorokra műanyag védőborítást tegyünk és a nehéz bútortárgyakra hevedert szereljünk. Különösen ügyeljünk, hogy ne legyenek elérhetők az olyan magas tárgyak, amiket nem feltétlenül tudunk rögzíteni. Ilyenek például az állólámpák.

Ne hagyjunk elérhető magasságban törékeny tárgyakat és elektromos kábeleket. Figyeljünk, hogy az asztalok terítőit se tudja a babánk lehúzni. Ehhez is lehet lefogatót venni. 

A járóka és babakarám szintén megóvják a babát a veszélyektől. A babakerítéssel a háziállatokat is biztonságosan távol tudjuk tartani. Az asztalokat, ágyakat és szekrényeket elláthatjuk műanyag sarokvédőkkel, amelyek több színben és méretben is kaphatók, hogy jól illeszkedjenek a berendezéseinkhez.

A fürdőszobánkban lezárhatjuk a WC tetejét, hogy a kicsi ne tudjon belenyúlni. A kádat csúszásgátlóval láthatjuk el. Gondosan zárjuk el a vegyszereket és gyógyszereket a fiókokra szerelhető gyerekzárakkal.

A konyhában a hűtőt, a sütő ajtaját és a tűzhely gombjait könnyen bababiztossá tehetjük az erre alkalmas zárakkal. Emeletes házakban a lépcsőkorlátok közé tegyünk fel hálót, ha pedig medence van a kertünkben, akkor tegyünk meg mindent, hogy a babánkat biztonságos távolságban tartsuk tőle. Az autónkban ne felejtsük el a babaülés mellett a gyerekzárat sem bekapcsolni.

Próbáljunk alkalmazkodni a kor szerinti változásokhoz. Például a babaágyat csak akkor cseréljük kiságyra, ha a kisgyerekünk már készen áll erre. Vegyük figyelembe, hogy minden pici más ütemben növekszik és ami az egyiknek biztonságos az adott korban, az nem biztos, hogy egy másiknak is az lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük