Fújható szigetelés és típusai

Ma többféle fújható szigetelés létezik. Ezek közül a legfelkapottabbak a kőzetgyapot, fagyapot és az üveggyapot fújható változatai. Az üveggyapot fújáskor könnyű marad, így nem terheli tetőszerkezetet.

A tervezéskor azt is figyelembe szokták venni, hogy az anyag mindig legyen tűzálló és penészálló. Ezek a megoldások azonban nem mindig léteztek.

Az 1970-es években és az 1980-as évek elején a háztartásokban karbamid-formaldehid (UF) habot használtak. A helytelen beépítés miatt számos egészségügyi vonatkozású bírósági ügyet követően az UF-hab már nem kapható lakossági használatra. Ma már főként kereskedelmi és ipari épületek falazott falaihoz használják. Több okból is kikerült a lakásokból:

Az UF habszigetelés sűrített levegőt használ fúvóanyagként.

  • A nitrogénalapú UF-habnál több hétig is eltarthat, amíg teljesen megszárad.
  • A poliuretán szigeteléssel ellentétben az UF-hab nem tágul ki száradás közben.
  • A vízgőz könnyen áthatol rajta, és 88 °C feletti tartós hőmérsékleten bomlik.
  • Az UF hab nem tartalmaz tűzgátló tulajdonságokat.

Úgy tűnik, hogy végül visszatérünk a ma is kedvelt purhabhoz.

Poliuretán hab: Mi ez és miért olyan alkalmas a szigetelésre

Ha egy kicsit technikai jellegűek vagyunk, akkor a poliuretánhabot két vegyület, a poliol és az izotiocianát kémiai reakciójaként azonosíthatjuk. De bár egy anyag kialakulásának eredetét ismerni mindig érdekes, nem igazán magyarázza meg, hogy mi is az.

Hogy praktikusabbak legyünk, ezt a terméket habként azonosíthatjuk, amelyet azokra a felületekre permetezünk, ahol szükségünk van a tulajdonságaira. Ez vezetett ahhoz is, hogy sok esetben fújható poliuretánként emlegetik.

A felvitelének a módja a választott poliuretánhab típusától, a felhordandó felülettől és a rendelkezésre álló felszereléstől függ. Az ok, amiért olyan hatékony a szigeteléssel kapcsolatos problémákra, az az, hogy tulajdonságai kiváló szigetelővé teszik.

A poliuretán habok típusai

Attól függően, hogy a szigetelési munkálatokat a ház belsejében vagy a külső homlokzaton végzik, a poliuretánhabnak különböző hőmérsékleteket kell elviselnie. A legtöbb esetben nincs különbség a használt hab típusában, de szélsőséges esetekben vannak alternatívák.

Poliuretán habok hézagok és repedések esetén

Egy átfogó szigetelési vagy vízszigetelési szolgáltatás során azonosítani tudjuk a házban lévő hézagokat és repedéseket, amelyek befolyásolják a helyiség környezeti komfortját. A poliuretánhab nagyon ajánlott megoldás lehet a töltésükhöz. Például rugalmasan, kis vagy nagy mennyiségben alkalmazható, és nem áll fenn annak a veszélye, hogy a későbbiekben megreped, mint más anyagok esetében.

Poliuretán habok tetőcserepekhez

Az egyik leggyakoribb munka, ahol poliuretánhabra van szükség, a tetők javítása és szigetelése. Valójában a tetőcserép által alkotott tetőcserepeknél egy sajátos tipológia alkalmazható erre az anyagra. A titok a tapadásában rejlik, amely mind a hatékonysága, mind pedig a felhordott felület károsodásának elkerülése szempontjából kiemelkedő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük