Megéri webfejlesztést tanulni?

Nagyon trendi lett manapság a webfejlesztő szakma, de egyáltalán nem ajánlott mindenkinek, hiszen egy merőben más szemléletmódot igényel a webfejlesztés, mint a legtöbb hagyományos munka. Ebben a cikkben megpróbáljuk bemutatni, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a webfejlesztés, és ezáltal megpróbálunk választ adni arra a kérdésre, hogy megéri-e webfejlesztést tanulni vagy sem.

Néhány ok, amiért megéri webfejlesztést tanulni

Első ok, ami talán az egyik legfontosabb, hogy a webfejlesztői szakma nagyon kreatív tud lenni, így ha neked örömet okoz alkotás, szeretsz szép, hasznos dolgokat csinálni,  akkor örömödet lelheted ebben a szakmában.

Második ok, hogy a webprogramozás elsajátítható akár az internetről is, számtalan ingyenes, online, magyar nyelvű webfejlesztő tanfolyam található az interneten. A szakma megtanulására természetesen rá kell szánni az időt és az energiát, de szerencsére ez nem lehetetlen feladat.

Következő ok, hogy manapság már egyetlen egy cég sem tud internetes megjelenés nélkül létezni, ezért mindig szükség van webfejlesztőkre. Piacképes tudással egyáltalán nem okoz nehézséget a szakmában való elhelyezkedés. Ezenfelül a webfejlesztői fizetések is sokkal magasabbak az átlagos magyar bérekhez képest, sőt ezt még a munkában töltött idő jelentősen növeli is.

Arról még nem is beszéltünk, hogy ez egy rendkívül rugalmas munka, amelyet nagyon sokan végeznek otthonról, így ha a céged is vevő rá, akkor simán dolgozhatsz home office-ból.

Újabb pozitívum, hogy ebben a szakmában nem követelik meg a diplomát, így ha megfelelő szinten van a tudásod, akkor nem szükséges csak azért elvégezned egy egyetemet, hogy papírod is legyen róla. A munkaadók a munkavállalókat a tudásuk alapján választják ki.

Néhány ok, amiért (talán) nem éri meg webfejlesztést tanulni

Először is szögezzük le, hogy itt nem olyan dolgok lesznek, amelyek miatt egyáltalán nem éri meg webfejlesztést tanulni, hanem sokkal inkább olyanok, amelyek nehézséget okozhatnak, így elveheti az emberek kedvét a webprogramozástól.

Elsőnek is nagyon fontos a nyelvismeret. Webfejlesztés során rengeteget kell az internetet bújni egyes megoldások eléréséhez, amelyeket általában csak angol nyelven érhetünk el. Ez nagyon sok mindenkinek nem hátrány, de akinek kevésbé jó a nyelvérzéke, annak meggyűlhet a baja ezzel a szakmával.

A webfejlesztés egy gyorsan fejlődő, változó szakma, folyamatosan jelennek meg új megoldások, trendek, amelyeket követni kell, emiatt folyamatosan képezned kell a tudásodat. Ebben a szakmában hatványozottan igaz a holtig tanulás elve, ha te nem szeretnéd folyamatosan képezni, szinten tartani a tudásodat, akkor csakúgy nem neked ajánlott ez a szakma.

Fentebb még pozitívumként említettük, hogy nem szükséges a papír megléte a szakma betöltéséhez, de ha kicsit jobban belegondolunk, akkor akár ez negatív jelző is lehet, hiszen ezáltal nem elég egy diploma ahhoz, hogy eltudj helyezkedni a szakmádban. Mindenképp bizonyítanod kell a tudásodat az állásinterjún, ami általában többkörös szokott lenni.

Talán az egyik legalapvetőbb és legegyértelműbb hátránya a webfejlesztésnek az az, ami minden informatikával foglalkozó munkának, hogy rengeteget kell a számítógép előtt ülni. Emiatt, ha nem vigyázunk egészségünkre, akkor a szemünk, a testtartásunk, a gerincünk nagyon hamar romlásnak indulhat. Azoknak, akik még sosem foglalkoztak programozással, sőt még a számítógéppel sem, azoknak kicsit nehézkes lehet a webfejlesztői szemlélet alkalmazása. De aki használt már Excel-t, az is könnyen beláthatja, hogy a webfejlesztés egyáltalán nem fogható az alapvető számítógépen végzett munkafolyamatokhoz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük