Hogy történik a talajlazítás?

A növények gyökérzetének szükségük van a levegőre, hiszen csak akkor tudnak élni egy talajban, ha az kellően laza szerkezetű. Erre megvannak a szükséges eszközök, hiszen talajlazító gépekkel ezt a problémát gyorsan orvosolni lehet.

Milyen talajlazító berendezések közül válogathatunk?

Házaknál, kisebb kerti munkáknál a talaj fellazítására általában az ásót használják, amelyet a későbbiekben elég egy kapával fellazítani. A kapa segítségével a talaj legfelső rétegét lazíthatjuk fel. A nehezebben megmunkálható talajhoz a szélesebb, míg a laza talajhoz a keskenyebb pengéjű kapát javasolják. Sok helyen használják az úgynevezett ásóvillát, amelynek segítségével előre-hátra mozgatva lazítják fel a talajt. A gereblye is egyfajta talajlazító eszköz, hiszen a talaj felső rétegét teszi még szellősebbé.

Talajlazító gépek használata a mezőgazdaságban

A mezőgazdaságban is használatos talajlazító gépekkel a nagyobb területek lazítását végzik el. Az SSDR BIG mélylazító a mélyebb talajrétegek fellazítására szolgál. 35 mm-es vastag lazító késeivel 75 centiméter mélyen képes fellazítani a talajt. Ehhez a géphez akár műtrágya tartályt is vásárolhatunk. Az SSDR középmélylazító ahogy a neve is sejteti, a felső talajszelvényt tudja átdolgozni. Az oldalsó vágókéseivel a talaj enyhe forgatását is elvégzi. Még számtalan más talajlazító gép közül választhatnak azok, akik földjeiken el szeretnék végezni a talaj fellazítását, így érdemes a teljes talajlazító kínálatot áttekinteni.

A kultivátoroknak is fontos szerepük van a mezőgazdaságban. Ezekkel a gépekkel komplett szántóföldeket vagy sorokat is lehet művelni. A szántóföldi kultivátorok véső eszközökkel, míg az utóbbiak mereven rögzített szárnyas művelőeszközökkel segítik a mezőgazdasági munkálatokat. A kultivátor kiválasztásakor érdemes figyelembe venni, hogy pontosan milyen talaj előkészítésére szeretnénk megvásárolni. A szántóföldi kultivátor 8-20 centiméter mélyen képes a talaj előkészítésére. A sorközművelő kultivátort azoknál a növényeknél érdemes használni, amelyeket alapvetően kapával művelnénk meg. Ezek a kultivátorok 5-10 centiméter mélyen dolgoznak. A sorközművelőket általában a kukoricásokban és a napraforgóknál alkalmazzák. Ezekkel a gépekkel a föld szellőztetését és megforgatását vagy megmozgatását lehet elvégezni.

Miért előnyös a mélyszántás?

Fontos, hogy a növények gyökerei mélyen tudjanak növekedni, legyen szó bármilyen talajról. Tömörödött talajrétegnél, rétegek áttörésére speciális eszközöket érdemes használni. A mélyszántás segítségével a terméshozam megsokszorozható, így mindenképpen ajánlatos ennek a földművelési folyamatnak a mérlegelése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük