Mindenmentes rántott hús

Trükkök és ügyeskedések a minden mentes táplálkozás jegyében. Mi és mivel áll össze tojás nélkül, tej nélkül és búzaliszt nélkül! Nálam mindenmentes burgonya rántott hús szelet készült, főtt batátával(azaz édesburgonyával), ezt láthatod a fotón.

Rántott hús mindentől mentesen

Nehéz olyan recepteket találni, amelyikben egyik allergén alapanyag sincs benne, így nehéz dolga van annak aki otthon – maximális ellenőrzés mellett szeretné az étkezést megoldani. Alapanyagokból van választék az üzletekben, az összetevők átnézését nem lehet kihagyni. A gyártóknak kiemelten fel kell tüntetniük az allergén anyagokat.

Aki szereti a rántott húst, Ő a megmondhatója mekkora csapás, ha egészségügyi problémák miatt a mindenmentes étkezés a javasolt. A rántott húsban van tojás, a tojás higításához tej, búzaliszt azaz minden amit az adott esetben nem szabad enni.

Némi tapasztalattal a glutén- és mindenmentes étel elkészítésével, több klasszikus étel elkészítését kipróbáltam, mindenmentesen. Több-kevesebb sikerrel.  A rántott hús allegróját viszont remekül sikerült, mindenmentesen elkészíteni, ezt szeretném veled megosztani.

Természetesen nem ugyanaz lesz, de ízleni fog mindenkinek aki szereti a rántott húst. Nincs benne: tej, tojás, búzaliszt, de van benne: burgonya, gluténmentes lisztkeverék, kukorica keményítő, kukorica liszt, só, víz, petrezselyemzöld, kukorica dara.

Rizsliszt, kölesliszt, kukoricaliszt, …tehát egyéb gabonák őrleménye a gluténmentes liszt. Ennek köszönhetően nem ugyanúgy viselkedik, mint a búzaliszt. Ezt vedd figyelembe és az adagolását megkülönböztetett figyelemmel kísérd. Amikor langyos vízzel dagasztasz vele, akkor pl sokkal gyorsabban beszívja azt, mint a búzaliszt.

A mindenmentes rántott húsomnál a lisztkeverék a krumlis bunda elkészítésénél kell majd. A burkolandó hús szeletet nem forgatom ebbe a lisztbe, ahogy a klasszikus rántott húst szoktuk, mert nem fog rá tapadni a burgonya bunda!

Mindenmentes rántott hús receptje = burgonya bundás hús

Következzék a fenti hozóvalókkal a rántott hús elkészítése. Hívhatjuk burgonya bundás húsnak is.

  1. A húst – lehet csirkemell vagy sertésborda is – ha szükséges akkor kloffold ki vagy vágd vékony szeletekre.
  2. Sózd be és hagyd állni 10-15 percig. Ez alatt az idő alatt elkészítheted a burgonyás bundát.
  3. A burgonyás bundához a burgonyát hámozd meg és vagy reszeld le apró lyukú reszelőn vagy egy konyhai aprítóban pépesítsd amennyire szeretnéd – nem kell teljesen pépes legyen. 1kg húshoz kb 1 kg burgonyát számíts. Ha nem fogyna el a hússal, akkor kanállal adagolva köretnek is kisütheted.
  4. A tört burgonyához adj sót, 1kg-nyi burgonyával számolva kb 6-7 evőkanál lisztkeveréket, 1 evőkanál keményítőt(burgonya vagy kukorica keményítőt). Az apróra vágott petrezselyemlevél vagy tört fokhagyma kellemes ízt ad neki. Próbáltam mindegyikkel már külön-külön, mindegyik bejött nálunk. Mindkettőt el is hagyhatod, sót kapjon elegendőt.
    3-4 evőkanál kukoricalisztet is adtam hozzá, annyit, hogy kicsit folyós legyen az állaga.
  5. Mehet a sütőolaj a tűzre, de a beburkolt hússzeleteket sütheted sütőben is vagy légkeveréses eszközzel is. A sütőben – sütőpapírral borított tepsiben – nem feledd olajjal kicsit meglocsolni a burkolt hússzeleteket.
  6. Nem fog könnyedén tapadni: kézzel nyomj egy szeletet a kész burgonya bundába, majd fordíts a hús szeleten. A tenyeremben jól megpakoltam a bundával, innét fordítottam a sütőolajba. A felülre került oldalára így, az olajban raktam meg még a bundával.
    Jó vastag lesz, így lassan sütöttem, addig, amíg szépen meg nem pirult. Egy fordítás és a másik oldalán is meg kell sütni.

Az olajban sütött burgonya bundás húst petrezselyemmel ízesítettem. Még megemlítem, hogy klopfolt sertés bordából készült ez a burgonya bundás hús, az én rántott húspótlóm, mindenmenetesen. Sok sikert hozzá neked is.