Ezért fogyaszd rendszeresen a cukkinit

Egyik igen kedvelt hazai zöldségünk, a cukkini, rendkívül változatos módokon készíthető el. Süthetjük, tölthetjük, grillezettjük, készíthetünk belőle krémet, levest, a felhasználási lehetőségek száma szinte végtelen. Bármelyik formáját is preferáljuk, fogyasszunk belőle annyit, amennyit csak tudunk. Nézzük meg, hogy miért is olyan egészséges és mivel érdemelte ki a „superfood” jelzőt.

Harcol a rákos sejtek ellen és segít a fogyásban

Kutatások kimutatták, hogy a cukkini rendszeres fogyasztásával, akár a daganatos betegségeket is meg lehet előzni. A zöldség részben segít a rákos sejtek kialakulásának megakadályozásában, másrész a már kialakult rákos sejtek elhalálozásában is, így mondhatjuk, hogy két fronton is küzd a betegség ellen.

Amennyiben elégedetlenek vagyunk a testsúlyunkkal kapcsolatban, már nyúlhatunk is a cukkini után. Egy 2012-ben elvégzett kutatás szerint a cukkini-ben lévő magas karotinoid elősegíti a zsírszövetek lebomlását, ezáltal elősegíti a súlyvesztést. Megfelelő edzésend mellett a cukkini rendszeres fogyasztása hihetetlen eredményeket fog eredményezni.

Erősíti a szívet és az immunrendszert

A cukkiniben igen magas számban fordul elő béta-karotin is. Egy 2018-as vizsgálat bebizonyította, hogy azoknál az embereknél, akik szervezetében magas a béta-karotin szint, kisebb eséllyel alakul ki szívbetegség és stroke. A kísérletet több, mint 29 000 férfin végezték el, több, mint 30 éven keresztül.

Nem meglepő, hogy a megbetegedések elleni harcan a C-vitamin az egyik legjobb fegyver. Erősíti az immunrendszerünket, ezáltal csökkenti a megbetegedések kialakulásának esélyét, illetve az időtartamát és súlyosságát. Egy kicsit nagyobb cukkini-ben átlagosan közel 59 miligramm C-vitamin található, ami a férfiak napi szükségletének 60 és a nők szükségletének 75%-át teszi ki.

Emésztés javító hatással rendelkezik

A zöldség viszonylag magas víz és igen jó rost tartalommal rendelkezik. Ezeknek köszönhetően nagy mértékben javítja az emésztésünket. Ha kedvet kaptunk a cukkini fogyasztáshoz, ne késlekedjünk, mihamarabb építsük be a napi étrendünkbe.

A széles elkészítési lehetőségeknek köszönhetően, biztosan megtaláljuk a számunkra megfelelőt. Kipróbálhatjuk pitének megsütni egy kis gombával, esetleg kirántani vagy majonézes-tejfölös salátának elkészíteni. Ez már csak az ízlésen múlik, a cukkinin pedig az egészségünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük