Hogyan semlegesítsük a stresszt természetes gyógymódokkal?

A stressz mindenki életének elkerülhetetlen része. A stressz bizonyos határokon belül teljesen egészséges, mert mozgósít és készen áll a mindennapi élet kihívásaival való megbirkózásra. Csak akkor válik problémává, ha nem engedjük ki rendszeresen, és krónikussá válik.

A krónikus stressz megzavarhatja alvásunkat, de az immunrendszer, az emésztőrendszer, a reproduktív és a szív- és érrendszer működését is csökkenti. Ha nem figyeljük a stresszt, az hosszú távon károsíthatja egészségünket és jelentősen ronthatja életminőségünket.

Szerencsére számos megfizethető módszer segíthet a stressz káros hatásainak ellensúlyozásában. Természetesen nem az a célunk, hogy teljesen megszabaduljunk a stressztől (ez elveszett csata lenne), hanem az, hogy megtaláljuk a módját annak minimalizálására és okos kezelésére.

Íme, néhány stresszkezelési ötlet, amelyet még ma meg kell valósítani!

Sport

Tudjuk, hogy a rendszeres testmozgás segít megőrizni testünket a legjobb formában. De nem csak erre jó. A testmozgás segít több endorfin termelésében. Az endorfinok olyan kémiai vegyületek az agyban, amelyek csökkentik a stresszt, javítják a hangulatot, az alvást és növelik az önbecsülésünket.

Mindez a stressz csökkenéséhez, érzelmi és fizikai állóképességünk növekedéséhez vezet.

Jóga

A jóga közvetlenül hat az idegrendszerre, egyensúlyba hozza a hormonokat és szabályozza az idegimpulzusokat. Ez a három tényező a stresszhormonok szintjének csökkenéséhez vezet szervezetünkben.

A rendszeres jógagyakorlat a vérnyomást és a pulzusszámot is csökkentheti, emellett nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá és önmagunkkal is harmóniába helyezhet bennünket.

Elmélkedés

Amikor stresszes vagy, a szervezeted túl sok kortizolt, vagyis stresszhormonokat bocsát ki. Mint mondtuk, szükségünk van egy kis stresszhormonra, de ha túl sok (és hosszú ideig!) szabadulunk fel ezekből a hormonokból, az krónikus gyulladásokhoz és számos egészségügyi problémához vezethet – szívbetegségtől, 2-es típusú cukorbetegségtől, ráktól és a depressziótól.

Egy új tanulmány szerint a rendszeres meditáció javítja az érzelmi reaktivitást – azt, ahogyan a stresszre reagálunk. Ez pedig csökkenti a kortizolszintet, és ennek következtében a gyulladást szervezetünkben.

Adaptogenikus gyógynövények

Az adaptogének olyan gyógynövények, amelyek meghatározott anyagokat tartalmaznak. Fokozott stressz időszakában szedve csökkentik a stressz szervezetre gyakorolt ​​hatását, vagy segítik a szervezet alkalmazkodását a stresszes helyzetekhez.

Az adaptogének segítenek a fáradtság kezelésében és életminőségünk javításában is. A legnépszerűbb adaptogének közé tartozik az ashwagandha, a ginzeng, a rhodiola és a tribulus.

Illóolajok

Viselkedésünk közvetlenül összefügg a paraszimpatikus idegrendszerrel. A szaglóideg olyan jeleket küld az agynak, amelyek hatással vannak a limbikus rendszerre és az amygdalára – az agy azon részeire, amelyek befolyásolják az érzelmeket és a hangulatot.

Az illóolajok egyes aktív vegyületei aktiválják a szaglóideget, és nyugtató hatást fejtenek ki az agyban, amely kiterjed a test többi részére is. A levendula illóolajáról kimutatták, hogy javítja a hangulatot és segít megnyugtatni az idegrendszert. Néhány további illóolaj, amellyel megpróbálhatja enyhíteni a stresszt: ylang-ylang, citrom, bergamott, kamilla, jázmin és bazsalikom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük