Mire való az ipari elektromos sütő?

alcohol architecture bar beer

A nagykonyhai webshopokat böngészve néha egészen érdekes nevű eszközök kerülhetnek a látókörünkbe, ilyen lehet a főzőüst, a csemegepult, de az ipari elektromos sütő. Utóbbi ráadásul egészen ismerősnek tűnik, de amikor megnyitjuk a kínálatot, furcsa, nagyobb méretű gépekkel találkozhatunk.

A hétköznapi gépekhez képest az eltérés nem véletlen. Az ipari konyha olyan terület, ahol mindent nagyobb méretben kell elképzelnünk. Már a naponta elkészített ételek mérete is indokolja az eltérést az otthonainkhoz képest, ráadásul a legtöbb vendég szinte egyszerre esik be, nem egész nap elosztva.

Ha láttunk már menzát, kifőzdét vagy nagykonyhát a déli órákban, akkor tudhatjuk, az ételek nagy része a munkaidő egy kis részében fogy el. Ezt a mennyiséget csak a legnagyobb gépek tudják kiszolgálni, melyeknek ráadásul megbízhatóan is kell működniük, mivel az éhes vendégeket nem lehet elküldeni könnyen.

De miben más az ipari elektromos sütő?

Sokféle nagykonyhai sütő létezik, de a két legelterjedtebb típus az ipari elektromos sütő, illetve a gázsütő. Utóbbi olcsóbban üzemeltethető, mivel a vezetékes gáz alacsonyabb áron hozzáférhető, mint az elektromos áram. Különösen a nem lakossági fogyasztóknál magasabbak az árak.

De nagyon sok olyan hely van az országban is, ahol a vezetékes gáz nem áll rendelkezésre. Az ilyen ipari konyháknál az elektromos sütő a megoldás, amely bár kissé drágábban működtethető, de áram, mindenhol van.

A kétféle technológia között komolyabb eltérések is vannak. A gázos sütőnél az energiaforrás begyújtása után azonnal érkezik a hő, a kikapcsolása után pedig megszűnik. Ezzel szemben az ipari elektromos sütő bekapcsolása után egy kis időnek el kell telnie, mire felmelegszik a sütőlap, a kikapcsolása után pedig még egy ideig forró marad. Ezért oda kell figyelni, hogy az ottfelejtett étel ne égjen oda, és bele kell számolni a felmelegedési és lehűlési időt is a munkatervezésbe.

Egyes esetekben az ipari konyha munkatársai azt csinálják, hogy az elektromos sütőt nem kapcsolják ki, hanem hagyják üresjáratban menni, elkerülve így a lehűlését. Ez egyrészt nem gazdaságos megoldás, másrészt pedig nem rendeltetésszerű használat, ami a sütő idő előtti tönkre menetelést okozhatja. Érdemes konyha vezetőként erre is odafigyelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük