Mit főzzünk Szilveszterkor?

Közeleg a Szilveszter, a nagy bulik időszaka, bár meglehet, hogy idén a pandémia miatt még mindig nem tudjuk úgy élni az életünket, ahogy azelőtt. Akárhogyan is van, főzni és enni kell, akkor is ha otthon kell maradnunk. Lássuk milyen lucullusi étkeket készíthetünk Szilveszterre és az Újév napjára.

A vendégváró falatok mindig nagy sikert aratnak

A vendégváró falatkák mindig sikert hoznak, mint például a tésztába tekert mini virsli. Csak leveles tészta kell hozzá, amit meg tudunk venni a boltban, de akár mi magunk is elkészíthetjük, végtére is nem bonyolult. Ki ne szeretné a rétest, ráadásul az a babona járja, hogy aki Újév napján rétest eszik, gazdag és hosszú életű lesz.

Rétes tésztát is lehet venni a boltokban, de aki nem ijed meg a feladattól, és még ideje is van, megcsinálhatja maga. A lencse gazdagságot hoz az új esztendőben, lehet belőle leves, főzelék, saláta. A lencsét könnyű elkészíteni, és szinte mindenki szereti. Kiváló vendégváró a pogácsa is, rengeteg  fajtája van.

A babona szerint azonban   figyelni kell: még éjfél előtt el kell fogyasztani a pogácsát, ugyanis csak így fog szerencsét hozni az új esztendőben. Vidéken sok helyütt disznótorost szoktak fogyasztani Szilveszter éjjel, mivel úgy tartják, ez is szerencsét hoz majd jövőre.

Mit ne együnk azonban? Baromfit ne, mert elkaparják a szerencsénket. Az újévi malac viszont szerencsét hoz, ezt aztán sokféleképpen elkészíthetjük. Lehet egyben sütni, vagy akár egyes részeit megvenni, és például készíteni belőle egy mennyei sült, göngyölt malaccsászárt. De akár egész karajt is megtölthetünk barackbefőttel, kiváló gasztronómiai élményt fogunk kapni.

Egy dolog azonban biztos, szokás és babona ide vagy oda – családi körben, barátok között nagyon jól fogunk szórakozni. Jó is lesz kicsit elfelejtkezni erről az évről és az összes megpróbáltatásról, amit hozott nekünk.

Reméljük, hogy az új esztendő sokkal jobb lesz, egészségben, sikerekben gazdag, és legfőképp visszakaphatjuk a régi életünket. De addig is – búcsúztassuk el az Óévet finom ételekkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük